måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Brit Stakston: ”Sommaren brukar bara vara fylld av kränkthet och galna utspel”

Publicerad: 5 augusti 2016, 12:12

Brit Stakston om sommaren.

Foto: Lena Dahlström

Brit Stakston semestrar i 40-gradiga storstäder, noterar trender – och är trött på att läsa strunt under sommarens nyhetstorka.

Ämnen i artikeln:

DigitalMartin SchibbyeBlankspot ProjectSommarBrit StakstonPR-ByråerJMWGolin

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Mediestrategen, författaren och rådgivaren Brit Stakston valde 2014 att lämna byrån JMW, där hon var delägare, för att istället starta egna företaget Stakston PR. Under 2015 inleddes storsatsningen Blank Spot Project, tillsammans med Martin Schibbye och Nils Resare, där en ny typ av utrikesjournalistik växt fram.

För arbetet med Blank Spot Project nominerades grundarna till Stora Journalistpriset 2015.

LÄS MER: Blank Spot Project samlar in pengar med hisspitch-film
LÄS MER: Blank Spot hoppas på mer pengar – lanserar papperstidning

Resumé frågade Brit Stakston vad sommaren bjuder på och hur hösten kommer se ut för hennes del.

Hur ser sommaren ut?
– Laddar om efter ett intensivt år! Sover, tränar och värmer upp mig långt in i benmärgen i 40 gradiga kokande storstäder i mitten av Europa. Och noterar trender, företeelser och annat för senare.

Vad läser du för böcker i hängmattan?
– Mer facklitteratur än skönlitteratur men försöker skippa även det. I resväskan ligger en angelägen bok om digital politik och aktivism. Men det triggar bara paniken över att det finns så mycket att göra och jag behöver vila mer än att börja jobba nu. Ersätter därför läsandet med långa strövtåg genom outforskade områden. Rensar hjärnan genom att låta ett intryck åt gången få ta plats och inte fylla på med varken musik, poddar eller annat samtidigt, utan lägger fokus på de strövtåg jag gör.

Hur mycket hänger du med i mediebranschen i sommar?
– Inget, sommaren brukar bara vara fylld av kränkthet och galna utspel när nyhetstorkan sveper fram. Orkar och vill verkligen inte dras in i det. Varken som läsare eller som debattör. Allt det där är bara villospår från de verkliga frågorna vi borde försöka lösa gemensamt.

Vad händer för dig i höst?
– Massor av skoj saker, vissa redan påbörjade före sommaren men ser också framemot att till exempel få åka till Kenya och lära mig mer om den kreativa industrin där. För Blank Spots del ska jag projektleda ett demokratiprojekt för unga som ger dem insikter om hur medierna fungerar genom att de får följa journalistik när den görs på fältet. I egna byrån är det mycket fokus på vad den digitala transformationen egentligen innebär för mina kunder.

– I övrigt handlar sommaren om att skaffa den energi som behövs för att hantera att världen håller på att utvecklas på oroande sätt. En brutal insikt har kommit om att min son och den nya generationen som växer upp nu troligtvis inte kommer ha samma trygga verklighet som jag haft förmånen att ha de senaste 40 åren. Det där oroar mig väldigt mycket. Steg för steg börjar det gå riktigt illa.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev