Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Brittisk kedja vann namnstrid mot svenskt företag

Publicerad: 22 september 2008, 09:09

En svensk kvinna som registret varumärket Wagamama fick den brittiska restaurangkedjan Wagamama att se rött. Nu har kedjan vunnit rätten till namnet.


Brittiska kedjans logo.

Enligt Patent- och registreringsverket, PRV, är varumärkena förväxlingsbara. PRV upphäver därmed den svenska varumärkesregistreringen till namnet Wagamama som en kvinna i Varberg registrerade 2006.

Den brittiska restaurangkedjan finns idag i ett flertal länder, däribland Danmark och Belgien. Den första restaurangen öppnades 1992. Sedan dess har verksamheten utökats och idag säljer kedjan även produkter som till exempel tvål, parfym och kosmetika.

Varumärket som kvinnan i Varberg registrerat gällde för hälsovård relaterat till avslappningsterapi, naturmedicin, terapeutisk massage och för konsultationstjänster inom hälsovård.

Enligt brittiska Wagamama är deras namn välkänt i Sverige även om deras restauranger inte finns här.
”London är ett av de allra populäraste resmålen för svenskar. Därav har en stor andel svenskar besökt eller kommit i kontakt med kännetecknet Wagamama. Restaurangkedjan har också varit mycket omskriven i svensk press, exempelvis i artiklar och guider till London, Vidare har de många svenskar som besökt Köpenhamn och Tivoli kommit i kontakt med restaurangen Wagamama. Användningen av det identiska märket Wagamama för de tjänster som omfattas av innehavarens registrering skulle således dra otillbörlig fördel av det väl ansedda märket, eller skulle vara till förfång for det väl ansedda märkets särskiljningsförmåga”.

Enligt PRV har Wagamama inte lyckats bevisa att deras namn är välkänt i Sverige. PRV upphäver trots det namnet eftersom det föreligger en varuslagslikhet.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.