Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Brittiska regeringen tvingade Guardian att förstöra NSA-material

Publicerad: 20 augusti 2013, 12:57

NSA-läckan Edward Snowden.

Foto: Scanpix.

Brittiska tidningen The Guardian utsattes för rena rama hoten från den brittiska regeringen efter sina avslöjanden om NSA:s övervakning.


Ämnen i artikeln:

Edward SnowdenThe GuardianNSA

”Du har haft ditt roliga. Nu vill vi ha materialet tillbaka.”

Så löd  ”rådet” från en brittisk tjänsteman efter att den brittiska tidningen  publicerat en rad artiklar baserat på NSA-läckan Edward Snowdens uppgifter.

Det har Guardians redaktör, Alan Rusbridger, nyligen berättat, enligt CNBC.

Uppgifterna  följer efter att den brittiska regeringen har agerat mot  Guardian-reportern Glenn Greenwalds sambo, David Miranda, och hållit  kvar denne vid Heathrow med hänvisning till brittiska  anti-terroristlagar.

Glenn Greenwald har mött Edward Snowden  ansikte-mot-ansikte i Hong-Kong. Han har skrivit en rad avslöjanden om  NSA-bevakningen och även varit medförfattare till många artiklar om  övervakningen.

Den brasilianska medborgaren David Miranda  mellanlandade vid Heathrow i samband med en resa mellan Berlin och  Brasilien.  David Miranda släpptes visserligen efter nio timmars förhör,  men blev med sin laptop, sin mobil och sina minnesstickor.

Glenn  Greenwald har nu svurit på att han ska publicera mera dokument och att  den brittiska regeringen ska få ångra att den höll kvar hans partner,  enligt CNBC.

Alan Rusbridger har också meddelat att han för en tid sedan träffade två säkerhetsexperter från den brittiska regeringen.

I The Guardians källare stod olika tjänstemän och tittade på när anställda tvingades förstöra olika datorer..

Enligt Alan Rusbridger skämtade tjänstemännen och sade:
”Nu kan vi kalla tillbaka de svarta helikoptrarna.”

Alans  Rusbrigder har också berättat att hab hade med ett möte med  regeringstjänstemännen före det att datorerna förstördes där han var  tydlig med att tidningen inte kunde utföra sin journalistiska plikt om  man gav vika efter regeringens önskemål.

Då fick han svaret:
”Ni har fått ha er debatt. Det finns ingen anledning att skriva mer om det.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.