Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Brunnberg kritisk till Jutterströms förslag

Publicerad: 11 februari 2008, 08:40

Kerstin Brunnberg, vd på Sveriges Radio, har inga höga tankar om Christina Jutterströms inlägg på DN Debatt.
– Men om man vill ha mer pengar till att göra program som Andra avenyn då är det helt rätt, säger radiochefen till Resume.se.


Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg är en känd motståndare till alla idéer om sammanslagning av public service-bolagen, och i dag är hon kritisk till Christina Jutterströms förslag om "Public service AB".

– Som vd för SVT ville Christina Jutterström få del av SR:s och UR:s pengar för att klara jobbet. Tackolov har vi i dag en vd där som tar jobbet mer på allvar. Som utför jobbet att rationalisera och effektivisera och öka kvaliteten.

Men en enda nyhetsbyrå – skulle det inte finnas poänger med detta?

– Det som händer i dag på mediemarknaden är att koncentrationen ökar oupphörligt. Att då föreslå att det enda som verkar i motsatt riktning och för mångfald ska utplånas, det verkar inte smart.

– Sveriges Radio har i dag störst förtroende av alla medier och en publik på fyra miljoner. Vi har många lokala kanaler och nyheter på många olika språk. Om man vill göra allt det där sämre för radiopubliken, så är det helt rätt. Men jag är inte säker på att radiopubliken tycker det. Men om man vill ha mer pengar till att göra program som Andra avenyn då är det också helt rätt.

Finansiering via skattsedeln – vad säger du?

– Nu ökar betalningsviljan. Jag förstår inte varför man funderar kring sitt oberoende och samtidigt vill lägga pengarna hos finansministern. I dag ligger de på rundradiokontot. Vill man öka beroendet av finansministern och göra finansministern till kulturminister är det också helt rätt att göra som Christina Jutterström skriver.

Varför tror du att Christina Jutterström ventilerar sina åsikter i ämnet?

– Hon tycker väl att det är viktiga frågor vilket det också är.

Vad tycker du om att hon ger sig in i debatten?
– Vi har yttrandefrihet, även en föredetting får tycka till om public service.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.