Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 6 februari 2012, 11:27
Kinnevik lägger ett bud på resterande andelar i Metro-koncernen på 815,7 miljoner kronor, inklusive förlagsbevis. Handelsbankens analytiker Rasmus Engberg tycker att budet borde ha kommit långt tidigare:
– Jag förstår inte varför man genomförde en komplicerad nyemission i stället för att köpa Metro när bolaget stod på ruinens brant, säger han.
Rasmus Engberg menar också att marknaden snarare har reagerat negativt än positivt då Metro International har expanderat sin verksamhet till massa nya länder:
– Man kan bara konstatera att om Kinnevik köpt Metro för ett par år sådan i stället för nu hade värdet på bolaget varit betydligt större än dagens börsvärde, säger Rasmus Engberg, som är ansvarig för hela mediesektorn i Norden på Handelsbanken.
Schibsted äger idag 35 procent av Metro i Sverige. Rasmus Engberg räknar inte med att mediekoncernen sätter några käppar i hjulet för Kinnevik. Det vill säga under förutsättning att Schibsted inte väljer att bjuda på hela bolaget.
Han tycker att det är högst troligt att Kinnevik får igenom köpet. Han räknar också med att Kinnevik plockar bort bolaget från börsen och säljer av de europeiska delarna för att sedan sätta tillbaka bolaget på börsen igen:
– Vinsten i Sverige är i princip lika med bolagets totala vinst, säger Rasmus Engberg.
Han ser två troliga scenarion. Det ena alternativet är att Kinnevik säljer av verksamheterna i exempelvis Danmark, Holland och Sverige.
Ett annat alternativ är att man väljer att lägga dessa i ett eget bolag och kör tillväxtmarknader som exempelvis Latinamerika i ett separat bolag.
Hur ser du på Kinneviks bud?
– Man kan konstatera att det rör sig om en nivå dit aktien inte kommer att ta sig på egna meriter under väldigt lång tid, säger Rasmus Engberg.
Så du menar med andra ord att det är ett rejält överpris?
– Jo, men så blir det alltid då en huvudägare ska köpa loss ett bolag. Så det känns ändå helt fair att Kinnevik erbjuder sig att köpa bolaget till cirka 50 procent över vad aktien handlades för omkring en månad sedan, säger Rasmus Engberg.
Han tycker dock att det är högst märkligt att Kinnevik erbjuder sig att köpa förlagslånet till 85 procent av det nominella värdet.
Ett förslagsbevis, eller förlagslån som det också kallas, är ett räntebärande skuldebrev som intygar att intygar att innehavaren lånat ut pengar utan särskild säkerhet.
Enligt Rasmus Engberg finns det ingen logik i att sälja ett lån nu som man kan få betydligt mer för längre fram. Det löses ut om cirka 1,5 år:
– Jag tror att Kinnevik kan få svårt att få igenom den biten, säger Rasmus Engberg.
Resume.se kunde nyligen berätta att Schibsted lagt ett 340-miljonersbud på Spotify-utmanaren Aspiro. Budet väckte reaktioner och aktieägare skapade en protestgrupp.
Enligt Rasmus Engberg är det klassiskt att det blir på det viset då en huvudägare vill köpa loss ett helt bolag.
Ett liknande problem skulle kunna uppstå i Metro-fallet, resonerar Rasmus Engberg:
– Det intressanta med den här affären, till skillnad från Schibsteds bud på Aspiro, är att den inte är villkorad av hur stor andel av aktieägarna som säger ja till budet. Om Kinnevik exempelvis går från en ägarandel på 47-75 procent kan man få svårt att sälja bolaget till potentiella köpare, säger han.
Kinnevik äger idag 46,6 procent av aktierna i Metro International och 54,4 procent av teckningsoptionerna, vilket är ett värdepapper som ger innehavaren rätt att köpa en nyemitterad aktie till en viss kurs under en bestämd tidsperiod.
Karl-Johan Byttner