Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Budet kommer försent"

Publicerad: 6 februari 2012, 11:27

Kinnevik lägger ett bud på resterande andelar i Metro-koncernen på 815,7 miljoner kronor, inklusive förlagsbevis. Handelsbankens analytiker Rasmus Engberg tycker att budet borde ha kommit långt tidigare:
– Jag förstår inte varför man genomförde en komplicerad nyemission i stället för att köpa Metro när bolaget stod på ruinens brant, säger han.


Ämnen i artikeln:

MetroHandelsbankenSchibstedAspiro

Rasmus Engberg menar också att marknaden snarare har reagerat  negativt än positivt då Metro International har expanderat sin  verksamhet till massa nya länder:
– Man kan bara konstatera att om  Kinnevik köpt Metro för ett par år sådan i stället för nu hade värdet  på bolaget varit betydligt större än dagens börsvärde, säger Rasmus  Engberg, som är ansvarig för hela mediesektorn i Norden på  Handelsbanken.

Schibsted äger idag 35 procent av Metro i Sverige.  Rasmus Engberg räknar inte med att mediekoncernen sätter några käppar i  hjulet för Kinnevik.  Det vill säga under förutsättning att Schibsted  inte väljer att bjuda på hela bolaget.

Han tycker att det är högst  troligt att Kinnevik får igenom köpet. Han räknar också med att  Kinnevik plockar bort bolaget från börsen och säljer av de europeiska  delarna för att sedan sätta tillbaka bolaget på börsen igen:
– Vinsten i Sverige är i princip lika med bolagets totala vinst, säger Rasmus Engberg.

Han  ser två troliga scenarion. Det ena alternativet är att Kinnevik säljer  av verksamheterna i exempelvis Danmark, Holland och Sverige.

Ett  annat alternativ är att man väljer att lägga dessa i ett eget bolag och  kör tillväxtmarknader som exempelvis Latinamerika i ett separat bolag.

Hur ser du på Kinneviks bud?
–  Man kan konstatera att det rör sig om en nivå dit aktien inte kommer  att ta sig på egna meriter under väldigt lång tid, säger Rasmus Engberg.

Så du menar med andra ord att det är ett rejält överpris?
–  Jo, men så blir det alltid då en huvudägare ska köpa loss ett bolag. Så  det känns ändå helt fair att Kinnevik erbjuder sig att köpa bolaget  till cirka 50 procent över vad aktien handlades för omkring en månad  sedan, säger Rasmus Engberg.

Han tycker dock att det är högst  märkligt att Kinnevik erbjuder sig att köpa förlagslånet till 85 procent  av det nominella värdet.

Ett förslagsbevis, eller förlagslån som  det också kallas, är ett räntebärande skuldebrev som intygar att intygar  att innehavaren lånat ut pengar utan särskild säkerhet.

Enligt  Rasmus Engberg finns det ingen logik i att sälja ett lån nu som man kan  få betydligt mer för längre fram. Det löses ut om cirka 1,5 år:
– Jag tror att Kinnevik kan få svårt att få igenom den biten, säger Rasmus Engberg.

Resume.se kunde nyligen berätta att Schibsted lagt ett 340-miljonersbud på Spotify-utmanaren Aspiro. Budet väckte reaktioner och aktieägare skapade en protestgrupp.

Enligt Rasmus Engberg är det klassiskt att det blir på det viset då en huvudägare vill köpa loss ett helt bolag.

Ett liknande problem skulle kunna uppstå i Metro-fallet, resonerar Rasmus Engberg:
–  Det intressanta med den här affären, till skillnad från Schibsteds bud  på Aspiro, är att den inte är villkorad av hur stor andel av aktieägarna  som säger ja till budet. Om Kinnevik exempelvis går från en ägarandel  på 47-75 procent kan man få svårt att sälja bolaget till potentiella  köpare, säger han.

Kinnevik äger idag 46,6 procent av  aktierna i Metro International och 54,4 procent av teckningsoptionerna,  vilket är ett värdepapper som ger innehavaren rätt att köpa en  nyemitterad aktie till en viss kurs under en bestämd tidsperiod.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.