Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Budskapet till Borg: ”Bisarr situation utan vinnare”

Publicerad: 24 april 2014, 12:58

Grafiska Företagens Förbund, GFF, har skickat ett brev till finansminister Anders Borg angående tryckeridomens konsekvenser. Förbundet vd, Lena-Liisa Tengblad, uppger att 400 mål väntar på prövningstillstånd och att det råder en bisarr situation utan några vinnare.


Ämnen i artikeln:

Aller Media

Högsta Förvaltningsdomstolen, HDF, fattade ett prejudicerande beslut i  slutet av februari som innebär att Aller Media får betala tillbaka 4,6  miljoner till Sörmlands Grafiska.

Domen förväntas få stora konsekvenser för branschen.

Grafiska  Företagens Förbund, GFF, har nu skickat ett brev till  finansdepartementet och Anders Borg inför en interpellationsdebatt i  riksdagen den 28 april om just tryckerimomsen.

Förbundets vd,  Lena-Liisa Tengblad, menar att medlemsföretagen fick information  från revisorer och skattekonsulter att det var möjligt att begära  återbetalning för inbetald moms.

Hon pekar också att Skatteverket inte hade några invändningar när  det begav sig. Men det var då det.

Nu  kräver Skatteverket tillbaka momspengar och Lena-Liisa Tengblad menar  att det gör att tryckerierna befinner sig i en ytterst besvärlig  situation.

Inte minst på grund av domen slår olika mot olika tryckerier, vilket påverkar konkurrenssituationen.

Lena-Liisa  Tengblad hävdar också att Skattverket redan år 2000 visste att  lagstiftningen var bristfällig och att Sverige tvingades komplettera  lagen i samband med EU-inträdet.

Här menar hon att Skattverket borde ha  tagit höjd detta och att det var orimligt för tryckerierna att förutse  de negativa konsekvenserna av EU-domen Graphic Procéde, som blev klar år  2010.

”Det är i det närmaste en bisarr situation, och det finns inga vinnare”, skriver hon till Anders Borg.

Hon  pekar på att man dels avvaktar nya domar från Kammarrätten, Högsta  Förvaltningsdomstolen, HDF, har skickat tillbaka 50 ärenden, dels finns  det 400 mål som inväntar besked om prövningstillstånd..

Hon menar att följderna av den prejudicerande domen kan bli katastrofala, inte bara för tryckeribranschen utan även dess kunder.
”Just  nu riskerar många företag att gå under, vilket kommer att påverka  antalet arbetsplatser och statens ekonomi i stort”, skriver hon till  Anders Borg.

GFF har begärt ett möte med Skatteverket, men Lena-Liisa  Tengblad menar att det ändå är finansdepartement som har det yttersta  ansvaret, därav hennes brev till Anders Borg där hon vill veta vad han  ska göra åt saken.

Om tryckeridomen
Enligt domen kan  Skatteverket kräva tryckeriernas kunder på mellanskillnaden i moms  mellan 25 procent och sex procent.  Tryckeriernas kunder blir sedan  hänvisade till att få tillbaka pengar från tryckerierna. Antingen genom  ett direkt tillmötesgående från tryckerierna, eller genom att kräva dem  på pengarna i en civilrättslig process.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Aller Media

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.