fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Buffetts framgångsrecept, spelet om rättigheterna och VM i tondövhet

Publicerad: 10 mars 2017, 10:07

Den här veckan är Resumés chefredaktör Johan Såthe på resande fot. En fördel med det är att man får tid att läsa och tänka, skriver han i veckans krönika.

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

JS

Johan Såthe


Det blir en något kortare fredagskrönika idag eftersom jag är på resande fot den här veckan. Som blödig hemlängtande småbarnsförälder är jag egentligen inte så förtjust i att resa, men det har ändå sina fördelar. Man får till exempel tid att tänka och läsa på en tio timmars flygning över Atlanten.

Jag tror att rätt många, jag gör det ibland, tänker och läser för lite. Tempot mellan deadlines och möten är högt, det kan finnas stor risk att man inte tar särskilt bra beslut eller har så mycket klokt att säga om man inte ger sig själv tid att faktiskt ta in nya saker. Det kan vara en bok, en film, en tidning, en dansuppsättning (just det är svårt på flygningar).

Det går en fin dokumentär om världens rikaste man, Warren Buffett, nu på HBO, se den. Jag tycker att det var intressant att se hur mycket tid han faktiskt lade på att läsa på om samhället i stort, inte bara sina egna investeringar. Han tog in mycket fakta och processade den till bra beslut. Jag tror att många av oss har för bråttom att ta beslut utan att på allvar ta det underlag som krävs. Warren Buffett läser tidningar runt fyra fem timmar om dagen, enligt dokumentären. Jag tror inte att det finns någon som är bra på att skriva som också inte läser mycket. Så enkelt är det.

Problemet är att om vi ska få tid att ta in mer fakta måste något annat i livet ut. Då blir den kortsiktiga lösningen för många blir att bara köra på. Det var inte den metoden som gjorde Warren Buffett till världens rikaste man.

***
Läs Resumés mediebloggare Unn Edberg om hur medierna kan utnyttja köpt räckvidd på ett smart sätt.

***
Var är jag? 10 poäng. Staden finns i både i USA och i Europa.

***
Här är innehållet i veckans utgåvor av Resumé Insikt:
Media
Kommunikation

Är du intresserad av vad som definierar bra reklam? Då ska du läsa den här veckans Resumé Insikt Kommunikation, där professor Sara Rosengren reder ut begreppen.
Ta en prenumeration här.

***
Jag älskar Allsvenskan, och ser varje år många matcher live och på tv. Nu verkar det som om Bonniers och Cmore från och med 2020 tappar rättigheterna till konkurrenten Discovery. Vilket skulle vara ett hårt slag mot Cmores uttalande satsning på svensk lagidrott.

Tv-räven Jan Scherman, som uttalar sig här, har säkert rätt i att den höga prislappen troligen kommer att tryckas ut på oss konsumenter. Ibland känner jag, mitt stora fotbollsintresse till trots, att det räcker nu. Det finns en gräns för hur mycket pengar tv-bolagen och rättighetsägarna kan pressa ut från fotbollen. Jag tror att man är väldigt nära den gränsen nu. Går man över, i sin girighet, är det inte helt lätt att gå tillbaka. I USA har tittandet på sportkanalen ESPN gått ner, den utvecklingen kan komma till Sverige också.
Så här skriver Fotbollskanalens expert Olof Lundh om spelet om rättigheterna.

***
Bästa tv i veckan (som jag inte såg): Barcelonas mirakelvändning mot PSG. En påminnelse om varför live-sport i världsklass är just nu är värt astronomiska summor.

***
Nio poäng: Två av världens mest prestigefyllda universitet ligger här, med gångavstånd mellan sig.

***
Det är ingen tvekan om att Jenny Hedelin är en skicklig reporter. Men det ser inte jättebra ut att först skriva en positiv bok om Mats Qviberg och kort därefter börja arbeta för just Mats Qviberg, på Metro.
Läs mer här.

Och inte blir det bättre av att hon i egenskap av Metro-reporter direkt skriver en hyllning till en av Mats Qvibergs satsningar.
Läs mer här.

Menar Mats Qviberg allvar med sin satsning på journalistik bör han kanske tänka på att vara något mer transparent. Ska Realtid kunna bli "ett svenskt Bloomberg", som Mats Qviberg vill, så vill det till att man inte haussar de egna innehaven på ett så här övertydligt sätt. Mats Qviberg är en frisk fläkt i Sverige, men jag undrar om han inte överskattar sin kompetens att driva medieföretag. Läsarna och tittarna är inga idioter.

***
Lyssna på: Journalistpoddens intervju med programmet Mediernas grundare Lars Truedson. Han har mycket klokt att säga om mediebranschens nutid och framtid.

***
Åtta poäng: Tre svenska kända journalister har studerat här.

***
Alltså, den här idén... Det vore kanske bättre att agera lite mer rörande själva grundproblemet än att sätta på sig en lustig mössa. VM i tondövhet.
Läs mer här.
Den här kampanjen, på samma tema, är däremot smart och relevant.

***
Nästa vecka kommer Resumé ut med sitt andra nummer i magasinsformat. Missa inte det.

***
Bördspoddens intervju med Hexagons vd Ola Rollén var lärorik. Det är ingen klassisk journalistisk produkt, men att en av programledarna under intervjun säger att han är "ett fan" och att han hoppas att utredningen mot Ola Rollén läggs ner är generande underdånigt.

***
Läs magasinet Times senaste nummer med stort special om Snapchat. Historien om det snabbväxande sociala mediet sätts i ett intressant perspektiv i förhållande till vårt moderna sätt att använda och ta bilder.

***
Sju poäng: Åtta amerikanska presidenter har studerat här, bland annat Barack Obama.

***
Även den här veckan handlar en veckans mest lästa artiklar om en framtidsspaning från Alexander Bard.
Läs mer här.

Förra veckan förklarade han varför medierna kommer att dö.
Läs mer om det här.

***
Sex poäng: Inte Oxford.

***
Löftet om kort krönika var något överilat. Jag gör ett nytt försök att skriva kort nästa vecka. Räkna med spaningar från Austin och SXSW 2017.

***
Resumé i helgen: I #helgintervjun möter vi Bodil Sidén, kommunikationsansvarig på Uber som nyligen blev uppmärksammad då hon lämnade Moderaternas i protest mot partiets politiska riktning. I #karriärsöndag får du läsa om Perfect Fools-grundaren Tony Högqvist som numera är creative director på AirBnb i San Francisco. Missa inte det!

***
Trevlig helg!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev