Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Bulgarien-fiaskot sänker MTG

Publicerad: 9 februari 2012, 12:10

MTG:s koncernchef Hans-Holger Albrecht.

Foto: Björn Elgstrand.

MTG gjorde en förlust på 2.519 miljoner kronor före skatt för det fjärde kvartalet 2011 (741) efter den tunga nedskrivningen i Bulgarien.


Ämnen i artikeln:

MTG

Resultatet var sämre än vad analytikerna trott. Analytikernas förväntningar låg på  ett resultat före skatt på - 2.498 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Försäljningen var 3.711 miljoner kronor för perioden (3 618). SME Direkts konsensusprognos låg på 3.691 miljoner kronor.

Resultatet tyngs av engångsposter på -3.182 miljoner  kronor, främst beroende på nedskrivningen i Bulgarien. MTG vinstvarnade för just denna engångspost.

Cirka 3 miljarder kronor har att göra med nedskrivningen av återstående  goodwill och andra immateriella tillgångar som uppstod före att MTG  köpte 100 procent av Nova Televizia i Bulgarien under 2008.

Övriga knappt 200 miljoner kronor handlar framförallt om  nedskrivningar av programtillgångar i koncernens bulgariska  tv-verksamheter samt en nedstängning av koncernens slovenska fria  tv-verksamheter.

Kostnaderna ökade med 7 procent, mycket på grund av dyra sporträttigheter.

Fri-tv  i Skandinavien går trögt och Hans-Holger Albrecht är missnöjd med program som  floppat. Tittartidsandelarna minskar i Sverige, Norge och Danmark.

Betal-tv går hyggligt och antalet kunder ökar. Den viktiga ARPU, intäkt per kund, ökar.

Östeuropa går sakta uppåt från låg nivå.

Koncernen är lågt belånad och har god kassa, de ökar utdelningen med 20 procent.

– Vårt resultat för det fjärde kvartalet påverkades av ett antal   engångseffekter som en följd av de årliga nedskrivningsprövningarna som   genomfördes i slutet av året, vilka i huvudsak inte var  kassapåverkande,  men vår underliggande lönsamhet och kassaflöden  fortsätter att vara  goda, och vi fortsätter att utforska nya  tillväxtmöjligheter, säger  koncernchefen Hans-Holger Albrecht i ett pressmeddelande.

Bolagets totala omsättning ökade från 13,1 miljarder kronor till 13,4 miljarder kronor.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

MTG

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.