Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Byråledare startar upprop mot rasism - för Alliansanhängare

Publicerad: 10 juni 2014, 11:05

Roland-Philippe Kretzschmar.

Roland-Philippe Kretzschmar, grundare och vd för hälsokommunikationsbyrån MNML Agency, har på privat initiativ startat Facebook-gruppen "Allians mot rasism", för de som röstar på något av Alliansens partier och aktivt vill arbeta mot rasism och Sverigedemokraterna. – Helst av allt vill jag få officiellt stöd från samtliga partier inom Alliansen. Jag menar, varför skulle de inte stötta vår sak? säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AlliansenRoland-Philippe KretzschmarMNML Agency

Varför startade du denna Facebook-grupp?
– Jag startade "Allians mot rasism" för att jag var trött på att hela tiden behöva förklara mig i diskussioner med folk att man visst kan rösta höger och ändå tydligt ta ställning mot rasism, det verkar liksom inte "accepterat". Så med gruppen kan kanske vi alla som röstar på ett parti inom Alliansen ta gemensamma krafttag för att fortsätta bygga ett samhälle som bottnar i mångfald, säger Roland-Philippe Kretzschmar till Resumé.

Du har i gruppen beskrivit det som att "vänstern har kidnappat frågan om rasism och att vara emot SD", vad menar du med det?
– Det där var en mening formulerad lite i affekt, men grundar sig i att jag helt enkelt upplever att man av många i samhället inte öppet får rösta höger och samtidigt motarbeta rasism. Vänstern har varit mycket bättre på att mobilisera sig och "äga" frågan såväl i media som hos gräsrötterna.

Men varför behövs det en separat grupp för Alliansröstare mot rasism? Vad gör er aktivism annorlunda från den från vänster, menar du?
– Det behövs för att Alliansen helt enkelt inte gjort gemensam sak för detta och jag vill tydligt visa att man visst kan rösta höger och motkämpa SD och rasism. Sen tror jag inte vår aktivism behöver särskilja sig särskilt mycket från vänsterns, utan där står vi nog eniga trots att det finns fundamentala åsiktskillnader på hur man bygger ett framgångsrikt samhälle.

Vilka fler planer har du gällande Allians mot rasism utöver Facebook-gruppen?
– Första steget är att mobilisera så många som möjligt på Facebook och planera för en eller flera parallella demonstrationer i slutet augusti. Helst av allt vill jag få officiellt stöd från samtliga partier inom Alliansen. Jag menar, varför skulle de inte stötta vår sak?

Vad tycker du att kommunikationsbranschen kan göra mot rasismen och SD? Behöver den ta tydligare ställning?
– Det var 3,6 miljoner svenskar som inte röstade i EU-valet och man förväntar sig att minst en miljon inte röstar i september - den här tysta majoriteten skrämmer mig. Vårt ansvar i kommunikationsbranschen är att hjälpa alla partier, företag och organisationer som vill slåss för ett mångkulturellt Sverige att kommunicera konsekvenserna av att rösta på SD eller inte rösta över huvud taget.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.