Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

C More går med storförlust – Ägarna "ödmjuka inför en svår uppgift"

Publicerad: 10 februari 2017, 09:50

Casten Almqvist, vd för för Bonnier Broadcasting.

En halv miljard i fölust har blivit vardagsmat för C More, som fortsätter att blöda. Men Bonnier Bradcasting satsar vidare på verksamheten, enligt vd Casten Almqvist.


Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistBonnier BroadcastingC MoreNyhetsbolagetTV4

För tredje året i rad går C More med ungefär en halv miljard i förlust. I bokslutet för det senaste året konstaterar ägarna Bonnier Broadcasting att resultatet landar på minus 307 miljoner kronor och en omsättning på 1,4 (1,8) miljarder.

Men i en intervju med Breakit berättar C More-chefen Manfred Aronsson att bolagets legala resultat är ännu sämre, och förlusten stannar vid en omräkning på 455 miljoner kronor. Det är något bättre än 2015, då förlusten blev 550 miljoner kronor. Manfred Aronsson konstaterar samtidigt att resultatet visar hur allvarlig situationen är.

Ägarbolaget Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist talar dock i lugnare termer, och säger sig trots allt ha fortsatt stor tilltro till C More.
– Ingen verksamheter klarar så stora förluster i längden, men vi jobbar med en helhet i koncernen och C More är en viktig del i vår plan.

– Det är ett tillväxtprojekt som vi investerar i. Vi tror inte på att bara vila på ett annonsfinansierat ben, läs TV4, övertid. Vi behöver intäkterna som betal-tv-marknaden kan generera och satsar därför stort på till exempel C More och TV4 Play.

Är du orolig för C More?
– Jag är ödmjuk inför en svår uppgift, men tror starkt på vår plan framåt.

Casten Almqvist konstaterar att tillväxten är något långsammare än beräknat, och menar att de stora investeringarna i innehåll, teknik och organisation som gjorts under året har påverkat.

Men beslutet att göra sig av med La Liga och Serie A har inte bidragit till förlusten, snarare tvärtom, menar Casten Almqvist.
– De var kraftigt överprissatta och höll inte den kvalitet som vi efterfrågar. Däremot var förlusten av Premier League för några år sedan ett starkare bakslag. Men nu har vi gjort viktiga investeringar i svenska sporträttigheter som kommer att väga upp, säger han.

Med MTV som undantag (minus 55 miljoner, omsättning 1,9 miljarder), går övriga bolag i koncernen plus.

TV4 fortsätter att gå stadigt, med ett resultat på 734 miljoner med en omsättning på 4,3 miljarder. Nyhetsbolaget går i princip jämnt ut, med en plusmiljon och en omsättning på 463 miljoner kronor.

Totalt omsatte Bonnier Broadcasting 7,4 (7,8) miljarder med ett resultat om 373 ( 417) miljoner.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.