Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Calvin Klein i nytt blåsväder – nya annonsen "riktad mot perversa"

Publicerad: 13 maj 2016, 05:14

Kommentarsfältet på Calvin Kleins Instagram fylldes direkt efter att bilden lades upp.

Foto: Kampanjbild/CalvinKlein

Calvin Klein anklagas för att normalisera övergrepp i ny annons, Miljöpartiet har fotoförbud på kongressfesten och filmprofessor anser att det varit "mediepanik" om Jan Lööfs barnböcker. Läs mer i fredagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Bonnier CarlsenMiljöpartietCalvin KleinFacebookNRK

Calvin Klein i nytt blåsväder – nya annonsen "riktad mot perversa"
Det är inte första gången klädmärket anklagas för att sexualisera unga kvinnnor, eller för att föreställa övergrepp. Till exempel "The original sexy" anmäldes flera gånger och fick hård kritik från reklamforskaren Nina Åkestam.
I nya kampanjen "I flash in #mycalvins", som går vidare på klädmärkets globala vårkampanj, har man lagt upp en bild på en kvinna fotad under kjolen med trosorna tydligt synliga och just texten "jag flashar mina calvins", skriver AFP. Den har kritiserats i USA de senaste dagarna för att normalisera sexuella övergrepp och för att sexualisera unga kvinnor. Enligt The National Center on Sexual Exploitation föreställer bilden just en vanligt återkommande form av sexuella trakasserier: att fota under en kvinnas kjol utan hennes kännedom.

”@CalvinKlein, er annons sexualiserar unga flickor. Vi #köperdetinte.” skrev till exempel Representation Project, som arbetar för att motverka stereotyper.

En text i New York Post rubriserades "Calvin Klein marknadsför sig mot perversa".

Miljöpartiet har fotoförbud på kongressfesten
Partiet gör ny allt för att undika alla former av skandaler. Nu senast står det klart att man i samband med helgens kongressfest i Karlstad har infört ett förbud mot att fota, enligt en tweet från TV4:s politiska reporter Ulf Kristofferson, skriver Omni.
”Miljöpartiet har infört fotoförbud för journalister på kongressfesten. Varken rörliga eller stillbilder kommer att få tas” skriver reportern, som vidare uppger att pressavdelningen däremot tillåter stillfilder på förminglet.

Filmprofessor: Det har varit "mediepanik" om Jan Lööfs barnböcker
Tidigare i maj blossade det upp en konflikt om att två av barnbokförfattaren Jan Lööfs barnböcker skulle stoppas av förlaget Bonnier Carlsen, för att dessa ska innehålla stereotypa skildringar av vissa kulturer.
Nu menar att Margareta Rönnberg, professor filmvetenskap, i en debattartikel på SVT att mediers ekonomiska intressen har eldat på debatten, enligt Omni. Hon kallar debatten för "mediepanik" – och menar att det är medier som är källan till en upprörd diskussion.

Facebook offentliggör riktlinjer som försvar mot anklagelser om att välja bort konservativa nyheter
Nyligen uppgav ett antal tidigare anställda på  "trending topics" på Facebooks nyhetsavdelning att de tvingats filtrera bort nyheter av konservativ sort.
Men nu skriver Vice, som via The Guardian har kommit över Facebooks riktlinjer, att det åtminstone inte förekommer några uppgifter om partiskhet i dokumenten.
"Det finns inga bevis för att anklagelserna är sanna" säger Facebooks Mark Zuckerberg i ett uttalande enligt Omni, och bjuder samtidigt in konservativa ledare till samtal.

Strejken på NRK avblåst
Under torsdagen berättade Resumé att strejk mellan arbetsgivarna och arbetstagarna på NRK hotar den norska Eurovision-sändningen. Men Medievärlden rapporterar nu att parterna kom överens i sista sekund och att strejken blev avblåst, och Eurovision är utom fara.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.