Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Canal Digital-affären har kört fast

Publicerad: 4 januari 2012, 21:07

Telenors försäljning av Canal Digital har kört fast. Skälet uppges vara strid om rättigheter mellan Telenors nya nättjänst Comoyo och budgivarna MTG och Bonnier.


Ämnen i artikeln:

Canal DigitalTelenorMTGBonnier

I ett år har det varit känt att Telenor vill sälja Canal Digitals satellit-tv med närmare en miljon nordiska kunder. Den ”naturliga” köparen är MTG, som redan äger Viasat och har lättare att räkna hem synergier.

Men det är ingen självklarhet att konkurrensmyndigheterna accepterar en nordisk satellit-tv-jätte med två miljoner hushåll, trots den växande konkurrensen från ip-tv och kabelbolagen. Konkurrensverket stoppade nyligen Comhems köp av Canal Digitals svenska kabel- och ip-tv.

Förra våren fick investmentbanken J P Morgan uppdraget att sälja Canal Digital. I juni lämnade intresserade köpare indikativa bud, som inte är bindande. Bland budgivarna fanns, enligt Resumés källor, MTG, Bonnier och Nordic Capital. Priset väntades landa på 4-5 miljarder kronor.

I oktober lämnade några av företagen ”slutbud”, som lades till grund för förhandlingar. Men enligt uppgift har Telenor ställt så hårda krav på att få innehåll från köparen till sin nya nät-tv-plattform Comoyo att förhandlingarna strandat.

Comoyo är Telenors senaste storsatsning på tjänster åt sina bredbandskunder. Telenor har omkring 1,3 miljoner bredbandskunder i Norge och Sverige. Under hösten har Comoyo mjukstartat med att erbjuda filmer från SF Anytime och fått cirka 60 000 kunder. På hemsidan lovar Comoyo att också erbjuda betal-tv ”inom kort”.

Telenor koncentrerar sina satsningar på tjänster i nätet och vill därför sälja kabel-tv och satellit-tv. Men bland köparna har strategin uppfattats som att Telenor vill dumpa ”gammal” teknik och samtidigt gynna Comoyo, som ska bli en ”one-stop-shop” för den växande skaran bredbandskunder.

Comoyo kan alltså bli en direkt konkurrent till köparna av Canal Digital. Att släppa innehåll till den nya tjänsten Comoyo och samtidigt betala dyrt för gamla Canal Digital uppfattas som en mindre bra affär på sikt.

Bonnier AB uppges ha backat ner i förhandlingarna för att i stället satsa på att köpa in sig i norska TV2. Koncernen är högt belånad och måste välja sina nya affärer med omsorg. Enligt Resumés källor har nu även MTG avbrutit förhandlingarna med Telenor.

– Jag har inga som helst kommentarer till det, säger MTG:s informationschef Per Lorentz.

Telenors koncerninformationschef Tor Odland säger sig inte så väl insatt i affären och ber att en bättre informerad kollega ska få återkomma. När så sker ska Resumé också återkomma.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.