måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Canon vill minska användningen av pressfoton i fake news med nordisk databas

Publicerad: 2 juli 2020, 12:04

Bilder som tas ur sitt sammanhang för att sprida en falsk historia i ett visst syfte är ett utbrett problem världen över. Nu lanserar Canon Nordic initiativet Truthmark, en plattform och databas där fotografer lägger upp sina fotografier tillsammans med en beskrivning om historien bakom bilden.

Ämnen i artikeln:

CanonFake newsFotografer

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Canon Nordic har skapat ett webbaserat verktyg för felanvändning av bilder såsom deepfakes och bedrägerispårning. Här kan fotografer, videojournalister ansöka om att lägga upp sina bilder på plattformen. Journalister och allmänheten som vill kontrollera autenticiteten på bilder, kan kostnadsfritt utföra en bildsökning på plattformen som informerar användaren om bildens ursprung och sammanhanget den tagits i.

– Jag har varit med om många situationer där jag inte känner igen de berättelser som publicerats tillsammans med mina bilder och där informationen varit helt fel. Om det händer ofta kan du förlora din trovärdighet som fotojournalist. Jag tycker att det är otroligt viktigt att berätta den sanna historien bakom varje bild. Vi måste hitta ett sätt för människor att få tillgång till sanningen, det är framtiden, säger Johnny Haglund, prisbelönt frilansfotojournalist och Canon Nordic-fotograf i en kommentar.

Truthmark-verktyget är byggd på en API, ett applikationsprogrammeringsgränssnitt som använder en automatiserad bildsökningsfunktion i Canons bilddatabas. Fotografierna tillhör upphovsrättsligt fotografen. Bilderna laddas sedan upp och krypteras tillsammans med historien och den kontextuella förklaringen till bilden.

Truthmark ser också till att samma bild, eller modifierade versioner av en bild, inte kan laddas upp av flera personer och på så sätt blir det en plattform där bilden och dess sammanhang skyddas.

– På Canon Nordic ser vi felaktig användning av bilder som ett hot mot demokratin och informationsflödet, och vi vill därför försöka sätta stopp för det felaktiga användandet av bilder som bidrar till spridning av ”fake news”. Världen förtjänar sanningen mer än någonsin just nu, och Truthmark hjälper till och drar sitt strå till stacken i det viktiga arbetet., säger Jenni Lindström, marketing cirector, Canon Nordic.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev