Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Carina Bergfeldt blir hedersdoktor

Publicerad: 26 april 2018, 10:41

Foto: Andreas Zernell

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt utses till hedersdoktor vid Umeå universitets samhällsvetenskapliga fakultet.


Ämnen i artikeln:

SVTCarina Bergfeldt

Som journalist har Carina Bergfeldt belönats med en rad priser, bland annat Stora journalistpriset 2012 för sitt reportage "Dagen vi aldrig glömmer" om massakerna på Utøya.

Bergfeldt jobbade länge på Aftonbladet men är sedan två år tillbaka SVT:s USA-korrespondent.

Nu utses hon också till hedersdoktor vid Umeå universitets samhällsvetenskapliga fakultet.

"för att hon på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld. I tider när demokratin och alla människors lika värde ifrågasätts och utmanas vill Samhällsvetenskapliga fakulteten uppmärksamma att hon på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen. Hennes rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter." skriver Umeå universitet i sin motivering.

– Motiveringen är så fin att den tog andan ur mig. Som journalist kan ditt arbete inte beskrivas på ett vackrare sätt. Jag är stolt och rörd och så enormt tacksam till Umeå Universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten för den här äran, säger Carina Bergfeldt i ett pressmeddelande.

Tidigare hedersdoktorer vid Umeå universitet inkluderar bland annat Christer Fuglesang, Denis Mukwege och Tarja Halonen.

– Det blir, mig veterligen, första gången det blir en "Doktor Bergfeldt" i min familj. Min storebror var halvvägs till en doktorsexamen när han hoppade av och startade eget företag så vi hade nog räknat med att den här generationen var körd, fortsätter Bergfeldt.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTCarina Bergfeldt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.