Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Carina Bergfeldt om nya USA-jobbet: ”Jag är euforisk”

Publicerad: 14 mars 2016, 10:30

Carina Bergfeldt ser fram emot jobbet som USA-korrespondent.

Foto: Andreas Elgstrand

Efter tio år på Aftonbladet går hon vidare till drömjobbet på SVT.


Ämnen i artikeln:

Presidentvalet 2016Carina Bergfeldt

Aftonbladets stjärnreporter Carina Bergfeldt blir ny USA-korrespondent i Washington för SVT.

– Det känns jättekonstigt. Jag räknade ut att jag har varit på Aftonbladet i 3710 dagar. Det har varit min stora kärlek och jag har inte velat lämna stället så varje gång någon har frågat om jag vill göra något annat istället har det känns självklart att säga nej. Nu kändes det lika självklart att tacka ja.

LÄS MER: Carina Bergfeldt till SVT

Hon berättar att hon drömt om att bli USA-korrespondent sedan första dagen på journalisthögskolan.

– Det här jobbet, den här möjligheten, det är once in a lifetime om ens det, säger Carina Bergfeldt.

Hon tillträder redan den 1 maj och i juni bär det av till USA. Därifrån ska hon täcka Kanada, USA och Sydamerika, men första prioritet är det amerikanska presidenvalet.

– De ville att jag skulle börja så snart som möjligt eftersom det är presidentval. De första sex månaderna kommer jag att leva och andas presidentvalet.

LÄS MER: "Jag kände mig som en bluff i 17 år"

Innan dess ska Carina Bergfeldt, som bland annat vunnit stora journalistpriset och gett ut tre böcker, få lära sig mer om tv-produktion. Carina Bergfeldt säger att bytet av medieform är en av de saker som hon ser fram emot mest med det nya jobbet.

– Det känns väldigt roligt. Jag har ju gjort tv för Aftonbladet också, men det här blir annorlunda. Efter så många år av skrivande och fokus på ord ska jag plötsligt göra tv.

LÄS MER: Carina Bergfeldts triumf över näthatet

Förutom medieform tänker hon inte ändra på något i sitt arbetssätt.

– De har varit väldigt tydliga med att de vill att jag ska vara jag. De senaste åren har jag jobbat med att hitta berättelser som folk inte visste att de var intresserade av. Tanken är att jag nu ska tillbringa två år med att göra det för SVT.

Carina Bergfeldt berättar att hon känner sig både nervös, stolt, tacksam och euforisk.

– Jag förstår vad Prins Daniel menade när han sa att känslorna är ”all over the place”. Det är helt bisarrt, jag sitter på Google maps nu och letar efter områden där jag kan tänka mig att bo. Jag har bara varit på jobb i Washington två gånger så jag kan inte staden så bra. Jag känner till Vita huset, men det verkar vara upptaget, säger Carina Bergfeldt med ett skratt.

Sanna Wolf-Watz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.