Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Carina Bergfeldts triumf över näthatet

Publicerad: 22 december 2014, 10:27

Carina Bergfeldt har fått en drös hat den senaste tiden.

Aftonbladets Carina Bergfeldt skrev en kolumn om Nazityskland – vilket genererade 491 mejl, varav merparten var hatiska med ord som "vänsterhora". Hon bestämde sig för att svara på hatet – och fick trevliga god jul-mejl tillbaka. – Man ska vara bra dum i huvudet om man inte skäms lite när jag svarar, säger Carina Bergfeldt till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetCarina Bergfeldt

Det var efter kolumnen "Viktig information till dig som ska rösta i nyvalet" som Carina Bergfeldts inkorg snabbt blev full av hatiska mejl. Kolumnen fick stor spridning och handlar om hur tankegångarna kan gå hos dem som valde att rösta in det Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet i 30-talets Tyskland.

Carina Bergfeldt berättar att hon vid två tillfällen fått ett enormt antal mejl efter hennes kolumner. Den ena kom efter ovan nämnda text och den andra efter ett öppet brev till Sverigedemokraterna. Hon fick nästan 1000 mejl.

– I vanliga fall brukar det vara 70 procent snälla mejl och 30 procent dumma. När man skriver om SD får man 85 procent dumma och 15 snälla, säger Carina Bergfeldt.

Även DN-journalisten Niklas Orrenius berättade i en stor intervju i helgen för Resumé att artiklar om Sverigedemokraterna genererar mycket mer hat än artiklar om annat.

Efter att kolumnen publicerades åkte Carina Bergfeldt till Kap Verde på semester. Det tog därför ett tag innan hon svarade på mejlen – men i helgen ägnade hon två och en halv timme till att återkoppla på allt hat.

– Jag fick 20 snälla mejl tillbaka, folk har väl lite julfeeling nu. De hade skrivit att jag var dum i huvudet, efterbliven, skulle dränka mig och allt vad det var. Men sedan vände det och de tackade mig i stället för att jag skrivit kolumnen, säger hon och fortsätter:

– Folk fattar inte riktigt att det sitter en person bakom en blå länk på Aftonbladet. De ser den och då tror de att det är rättfärdigat att ösa ur sig hat. Sen när någon svarar och skriver att de ska tvätta munnen lite ska man vara bra dum i huvudet för att inte skämmas. De gör ju det – de är söta. Människor är inte elaka i grunden – jag tror bara att de tappar omdömet när de sitter bakom en mobil eller dator.

Carina Bergfeldt lade ut några av svaren på sitt twitterkonto. En läsare skrev:
"Hej, det är lugnt. Hoppas du hade det gott i solen då :) Nej vi står nog inte riktigt på samma plan rent politiskt. Tur är väl det, hade vart tråkigt om alla tyckt exakt lika. Jag hoppas att du inte tog illa upp. Önskar även dig och alla andra på Aftonbladet en riktigt god jul och gott nytt år".

Varför lägger du så mycket tid på att svara på den här typen av hat?
– Att jag inte har något liv skulle vara ett ärligt svar. När jag gjorde samma sak efter det öppna brevet till Sverigedemokraterna skrev tre personer att de inte längre skulle rösta på SD i valet. Det var så jävla coolt, för varenda person som inte röstar för det är bra. Det låter överpretentiöst men jag tror att det är värt det. De behöver någon som lyssnar på dem – först då tror jag att man får till en förändring.

Vad gör hatet med dig som person?
– Det är klart att jag blir ledsen. Jag gillar inte att få mejl där människor berättar att jag ska våldtas med ett basebollträ analt av somalier. Det är klart att det påverkar mig och tragiskt att de inte har något bättre för sig, men jag blir snarare ledsen än rädd. Det är beklämmande att människor har så dålig uppfostran. När jag bevakade Breivik-rättegången var det någon som skrev att jag såg fet ut och då satt jag och sög in kinderna, satt rakare och försökte se smal ut – det är klart att det kryper in under skinnet. Den som säger att de inte påverkas ljuger.

Du nämner aldrig Sverigedemokraterna i din senaste kolumn, men tankarna förs till att det är dem du skriver om?
– Tanken är självklart att man ska göra den kopplingen. Men det är läsarna som gör den kopplingen själva. Kolumnen handlar om Tyskland, men klart människor gör kopplingen till dagens samhälle. Jag ser extrema likheter mellan vad som händer nu och då. De likheterna är svåra att ta upp för att folk blir så provocerade. Folk tror att det handlar om nu. Sen i slutet av kolumnen skriver jag om Tyskland och då blir folk förbannade på mig för att de går på det, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Jag ser en fara i att folk tror att det aldrig skulle kunna hända här. Det var inte heller någon som skulle trott att en högerextremiskt skulle skjuta ihjäl ungdomar i Norge före 2011. Vi lurar oss själva om vi tror att vi är bättre än tyska folket under 30-talet. De trodde också på en karismatisk ledare som lovade lösningar men som i slutändan bara gjorde saker värre.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetCarina Bergfeldt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.