torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Carl Bildt : "En enorm anka av Aftonbladet"

Publicerad: 15 mars 2013, 13:20

Carl Bildt Foto: Pressbild: Riksdagen

I dag publicerade Aftonbladet uppgifter som pekar på att Carl Bildt ska ha agerat informatör åt USA på 1970-talet. På sin blogg avfärdar utrikesministern avslöjandet som rent felaktigt.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetCarl BildtMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Carl Bildts roll som informatör till USA är dagens förstasidesnyhet i Aftonbladet. Tidningen har tagit del av diplomatrapporter som visar att den nuvarande utrikesministern läckte information till USA om vad som sades vid slutna regeringsöverläggningar 1976. Information som sedan skulle ha skickats vidare till CIA.

Utrikesminister Carl Bildt som just nu befinner sig på Moderaternas Sverigekonferens bemötte publiceringen i ett långt inlägg på sin blogg "Alla dessa dagar". Under rubriken "Aftonbladet igen" avfärdar han avslöjandet som rent felaktigt.

Carl Bildt menar att dokumenten är "banal information":

"Centralt i den var ju att man skulle ta fram dokument som skulle visa att jag var någon form av amerikansk agent"…"Men av hönan är knappt en fjäder kvar", skriver Carl Bildt.

Han understryker att informationen är tendentiös då Aftonbladet tagit del av dokumenten via Wikileaks och organisationens svenska representant Johannes Wahlström.

"Alldeles uppenbart var detta en fortsättning på den publicitet som Wikileaks närstående personer för något år sedan försökte intressera Expressen för och som den tidningen då kallade en ”smutskastningskampanj”.", skriver Carl Bildt i bloggen.

Vidare passar utrikesministern på att uppmärksamma felaktigheter i Aftonbladets översättning av dokumenten som skickats till CIA. Carl Bildt tror att den felaktiga översättningen har uppstått medvetet och bygger på tidningens vilja att bekräfta tesen att han skulle ha träffat CIA.

I en intervju med Expressen säger Carl Bildt.

– Det är en enorm anka av Aftonbladet. Nybörjare. Tidningen är skyldig mig en förklaring.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev