Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Carl Bildt räddade livet på journalist

Publicerad: 22 januari 2015, 13:30

Carl Bildt

Foto: pressbild: Riksdagen

Expressen avslöjar i dag att Carl Bildt smugglade ut en dödsdömd 25-åring från Afghanistan 2009. Mannen var journalist och arbetade på en afghansk dagstidning.


I samband med Carl Bildts resor till Afghanistans huvudstad Kabul under 2009 förde dåvarande utrikesministern flera samtal med Hamid Karzai om fallet med den dödsdömde studenten Sayed Pervez Kambaksh, utan framgång.  

25-åringen arbetade som journalist på dagstidningen New World och hade dömts till döden för att ha publicerat ifrågasättande texter om islam.

Genom en hemlig operation lyckades Carl Bildt smuggla ut studenten ur Afghanistan. Handlingen genomfördes i samarbete med Kai Eide, i dag Norges ambassadör i Stockholm, som då var FN:s utsände i Afghanistan.

Pervez Kambaksh transporterades till det svenska regeringsplanet där utrikesministern väntade.

– Det var mycket nervöst de sista minuterna. Risken var att några afghanska säkerhetsmän skulle se och förstå, säger Carl Bildt till Expressen.  

I augusti 2009 benådades Sayed Pervez Kambaksh president Hamid Karzai.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.