söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Carola förtjänar större respekt”

Publicerad: 10 april 2012, 09:13

Johanna Koljonen och Andreas Ekström skriver om fenomenet Carola.

Foto: Resumé.

Sydsvenskans kulturskribent Andreas Ekström och programledaren Johanna Koljonen är aktuella med en bok om Carola Häggkvist. Den är skriven helt utan Carolas medverkan. –Hade vi samarbetat med Carola hade vi inte kunnat göra det vi ville göra, en fenomenstudie – utan mer en biografi, hennes historia, säger Andreas Ekström till TT Spektra.

Ämnen i artikeln:

CarolaJohanna KoljonenCarola HäggkvistAndreas Ekström

MH

Magnus Helander


Såväl Andreas Ekström som Johanna Koljonen är Carola-fans och boken är en upprättelse för den 45-åriga schlagerikonen som alltid väckt starka reaktioner, och som nu är aktuell som ny bloggare på mama.nu där hon ska skriva om adoptionen av ett Sydafrikanskt barn.

Carola har fått utstå mycket kritik genom åren och författarna tar upp vad de kallar "Carola-problemet" – att många haft synpunkter på hennes vägval.

–  Det finns en könsmaktsordning här. Manliga artister, som Tommy Körberg, får göra vad de vill och det är ingen som säger att de inte förvaltar sin begåvning på ett bra sätt, säger Johanna Koljonen till TT Spektra.

Ekström och Koljonen hävdar att det blivit okej att säga nästan vad som helst om Carola.

–  När Sean Banan står i Melodifestivalen och räknar upp sånt som är bra med Sverige så nämner han en enda dålig grej också: Carola. En enskild människa ska pekas ut som "inte så bra". Ingen annan hade behövt stå ut med det. Jag hade en del barnförbjudna våldsfantasier om Sean Banans fånflin när jag hörde det där, det kan jag säga..., säger Andreas Ekström till TT Spektra.

Boken ”Främling – en bok om Carola” ges ut av Weyler förlag och släpps den 21 april.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev