torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Casten Almqvist om att leda Nyhetsmorgon

Publicerad: 10 augusti 2018, 07:53

Casten Almqvist

Foto: Magnus Liam Karlsson

"Jag hoppas möjligen kunna bidra med min egen tonart som intervjuare och ciceron."

Ämnen i artikeln:

TV4 NyhetsmorgonLeif GW PerssonCasten AlmqvistTV4

AH

Alex Hartelius


TV4-vd:n Casten Almqvists inhopp som programledare i Nyhetsmorgon har varit ett stående inslag de senaste åren. Nu har det blivit dags igen. Lördagen den 11 augusti äntrar han återigen studion och kommer få besök av bland annat Leif GW Persson. Han har även träffat prinsessan Sofia för ett samtal om hennes djupa engagemang för barn och ungas vardag på nätet och arbetet mot näthat

– Publikintresset för Nyhetsmorgon har vuxit kraftigt sedan förra året. Min respekt för uppgiften som sommarvikarie har följaktligen också vuxit. Att under några dagar få jobba tillsammans med detta genomprofessionella gäng är oerhört givande för mig som i vanliga fall befinner mig en bit ifrån vår redaktionella vardag, säger Casten Almqvist till Resumé.

Den journalistiska yrkesrollen är inte helt främmande för Casten Almqvist. Han har sedan tidigare en journalistexamen i bagaget och haft flera journalistiska uppdrag i form av reporter, producent och i ledande positioner för tv-bolag, Bonniers digitala verksamhet och affärspress.

Hur tycker du det känns att gå in i den journalistiska yrkesrollen igen?
– Trots att det har gått några år sedan jag arbetade heltid som journalist känns det som att komma hem.

Varför väljer du att gå in som programledare?
– Nyhetsmorgon är ett av våra absolut viktigaste program och något av ett signum för hela vårt företag. Det senaste året har programmet dessutom vuxit kraftigt. Nyhetsmorgon är ett utmärkt exempel på det vi menar med total tv. Programmet är stort inte bara i TV4-kanalen utan också på TV4 Play och i sociala medier. Användarna möter oss på flera sätt och på sina egna villkor. För mig är det både hedrande och lärorikt att en gång per år få vara en del av Nyhetsmorgon, inte minst i form av arbetet med förberedelserna på redaktionen och i studio.

Får du för lite publicitet i vanliga fall?
– Jag får nog den publicitet jag förtjänar.

Casten Almqvist tror att det kommer bli ett kanonprogram, med ett innehåll som han ser fram emot att vara en del av.

– Jag hoppas möjligen kunna bidra med min egen tonart som intervjuare och ciceron.

Hur ser arbetet inför och under programmet ut?
– Nyhetsmorgon är Sveriges enda samhällsprogram som sänds varje dag året runt. Det innebär att den redaktionella maskinen pågår oavbrutet. Planering och framförhållning paras med hög flexibilitet in i det sista. Vad gäller lördagens program har de flesta programpunkterna varit klara en längre tid. Som alltid har vi dock ägnat sista dygnen åt en del redaktionell finmekanik.

Ser du några skillnader i din journalistiska yrkesroll från tidigare karriär?
– Grunderna är desamma. Däremot vågar jag påstå att jag aldrig tidigare arbetat med en så professionell redaktion som Nyhetsmorgon. Detsamma gäller teamet i studion. De skapar ett lugn och en harmoni för den som är programledare vilket i sin tur märks hos publiken och som därmed har blivit ett av programmets kännetecken.

Vad tar du med dig från tidigare yrkesbakgrund?
– Insikten om att intervjuer handlar om att lyssna och att våga lämna manus när samtalet tar en oväntad vändning . Det åstadkommer man bäst genom att vara rejält påläst om både ämnet och om den person man möter.

Hela lördagens program följer nedan*.

- Intervju med prinsessan Sofia.
- Intervju med Linn Fernström.
- Intervju med Fatemeh Khavari.
- Besök av Leif GW Persson.
- Träning med systrarna Kallur.
- Besök av Marcus Oscarsson.
- Besök av Fredrik Steen och hunden Solo.
- Musikgäst: Maxida Märak

*Med reservation för ändringar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev