Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Castens kovändning

Publicerad: 17 maj 2013, 10:50

Casten Almqvist.

Foto: Andreas Elgstrand.

Nyhetsbolagets ordförande Casten Almqvist godkände i februari TV4 News affärsplan som pekade mot vinst nästa år. Tre månader senare dömer han ut projektet.


Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergCasten AlmqvistNyhetsbolagetTV4 News

I början av året tog Nyhetsbolagets vd Göran Ellung och styrelseordföranden Jan Scherman fram en ny affärsplan för TV4 News. De hade då bommat budget för kanalen med 13 miljoner kronor under 2012.

Den tyngsta utgiftsposten var 29 miljoner som Comhem krävt för att sända kanalen. Alla nystartade kanaler har genom åren tvingats köpa plats i Comhems grundutbud som når 1,8 miljoner hushåll.

Enligt Resumés källor försökte Nyhetsbolagets ledning förhandla om avtalet med Comhem, som skulle gå ner i pris. Alternativet var inga intäkter alls om kanalen måste läggas ner. Det är oklart hur förhandlingen slutade, men till styrelsemötet i februari rekommenderade Göran Ellung att avtalet sades upp.

I samma veva sparkades Göran Ellung som vd och ersattes av Åsa Tillberg. Jan Scherman fick i februari för sista gången svinga ordförandeklubban. Han lade då fram Göran Ellungs affärsplan med två alternativ, med och utan dyrt Comhemavtal.

Affärsplanen visade att TV4 News skulle göra en rörelseförlust på 21 – 29 miljoner i år och göra en vinst på 2 – 4 miljoner nästa år. Med omförhandlat Comhemavtal skulle resultatet nästa år bli 15 – 17 miljoner. Det antyder att Comhem skulle kunna förmås att halvera sin kostnad från 29 till 15 miljoner kronor.

I styrelsen satt då Casten Almqvist. Han reserverade sig inte mot affärsplanen, vilket inte heller de fackliga representanterna gjorde. Därefter sparkades Jan Scherman och ersattes som ordförande av Casten Almqvist, som satte in två controllers och en jurist i styrelsen. I går tog en enig styrelse nedläggningsbeslutet.

Resumé frågar Casten Almqvist om han någon gång under tiden i styrelsen reagerat på prognoserna?
– Jag vill inte kommentera interiörer från styrelsen. Men jag kan säga att jag delar helt Åsa Tillbergs bedömning av kanalens framtid.

Men var det verkligen så nattsvart?
– Ja, observera att en enig styrelse, inklusive personalrepresentanterna, tog beslutet. Vi har verkligen gått på djupet med siffrorna och det ser precis så mörkt ut.

Men fanns det inte möjlighet att säga upp avtalet med Comhem som kostade 29 miljoner om året?

– Avtalet är en affärshemlighet. Men man måste ha respekt för att motparten vill hedra avtalet.

Har den tidigare ledningen räknat fel när de gjorde en prognos med vinst 2014?
– Inte ens med ett gott utfall hade det gått att få lönsamhet på TV4 News 2014.

Vad händer nu med kanalens 20 anställda?
– Ambitionen är att vi inte ska behöva säga upp någon.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.