torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Centerns finansiella mediekrasch

Publicerad: 4 augusti 2009, 07:20

Centern förlorade i fjol 122 miljoner kronor på börsen. 221 av de 1 815 miljoner som partiet hösten 2005 fick vid försäljningen av sin tidningskoncern Centertidningar är nu borta.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietSkånska DagbladetPresstöd

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


När börsen gick som bäst hade Centern alla pengarna på bankkonto till låg ränta. Under tiden steg Stockholmsbörsen med omkring 50 procent. Först i maj 2007 placerades pengarna på börsen, någon månad senare började den nedgång som i höstas förvandlades till ett ras.

Tidningspengarna förvaltas av Randello Invest AB, helägt dotterbolag till partiet. Randellos tillgångar minskade enligt det färska bokslutet i fjol från 1 739 till 1 584 miljoner kronor, ett ras på 155 miljoner. 122 miljoner ligger i värdepappersrörelsen.

Centern redovisar inte en siffra mer än vad lagen stadgar. Därför framgår det inte av bokslutet var pengarna placerats, bara att 69 procent vid årsskiftet låg i räntefonder, 27 procent i svenska och globala aktiefonder och 4 procent i hedgefonder. 220 miljoner flyttades under fjolåret, sannolikt från aktiefonder till räntefonder.

Aktieförlusterna hindrade inte partiet från att i april ta ut 35 miljoner i utdelning. Sedan start har Randello delat ut 110 miljoner kronor till Centern.

Randello bildades 2004 för att minimera skatten inför försäljningen av tidningarna. Centern har också tagit ut skattefri utdelning till partiet upp till den gräns då partistödet från skattebetalarna riskerar att reduceras. Samtidigt får partiet omkring 100 miljoner i statsstöd varje år till sina resterande förlusttidningar. 65 miljoner går till Skånska Dagbladet och resten till marginaliserade endagstidningar i glesbygden.

Om Centern varit sparsam med skatteinbetalningar har partiet varit desto mer generös mot styrelseordföranden i Randello Invest, Lars Weinehall, förr ordförande i Centerns Ungdomsförbund och nu partistyrelseledamot. Han är nu professor i epidemiologi vid Umeå universitet och fick tio miljoner av partiet i anslag till sin forskning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev