Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Charlie Hebdos nya nummer: "Allt är förlåtet"

Publicerad: 13 januari 2015, 06:54

Charlie Hebdos framsida.

Så ser Charlie Hebdos nya framsida ut, översättare anklagar Aftonbladet för censur och det klirrar till i kassan för Jan Guillou. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SpotifyTV2AftonbladetCharlie HebdoMorgonsvepetWhatsapp

Charlie Hebdos nya nummer: "Allt är förlåtet"
Efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i onsdags förra veckan trycks nu ett nytt nummer som ska komma ut i morgon. Men framsidan har redan släppts. Där syns profeten Mohammed med en "Je suis Charlie"-skylt tillsammans med texten "Tout est pardonne", alltså "Allt är förlåtet". Det är de överlevande redaktionsmedlemmarna som gör det nya numret som kommer att tryckas i tre miljoner exemplar, i stället för vanliga upplagan på 300 000. Jan Järpe professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet säger till Expressen:
– En illvillig tolkning skulle kunna vara att själva morden är förlåtna. Men det tror jag inte är syftet, utan mer att det är själva teckningarna som är förlåtna. Mannen, som föreställer profeten är ledsen och gråter. Han solidariserar sig med de som är motståndare mot våld.

Anklagar Aftonbladet för censur
Hela senaste numret av attackerade satirtidningen Charlie Hebdo översattes till svenska och skulle ha publicerats av Aftonbladet. Men i lördags kväll stoppades publiceringen, vilket tidningen själva menar beror på att redaktionen inte gick att nå.
– För mig låter det som censur, säger Magdalena Sørensen, en av översättarna, till DN.

Miljonregn över Guillou
Journalisten och författaren har det tätt i plånboken, trots årets fattigaste månad, januari. Hans bolag Achilleus Art o Media AB redovisade en vinst på 8,6 miljoner kronor efter skatt för det senaste räkenskapsåret. De goda tiderna gjorde att Guillou passade på att lyfta en utdelning på 4 miljoner. Achilleus Art o Media AB har ett eget kapital på 35 Mkr, skriver di.se  

Kallade reporter "muslimjävel"
Under måndagen hölls en demostration mot "islamiseringen i Väst" i Oslo. Runt 200 personer samlades och en av dem gick till attack mot norska TV2:s reporter Kadafi Zaman, skriver Aftonbladet. På frågan vad mannen gör där svarar han:
– Jag visar min avsky mot såna muslimjävlar som dig. Sån invandrarskit som dig, säger en ung man till Zaman.

Spotify dubblerar betalande användare
15 miljoner personer betalar nu för musiktjänsten, enligt bolaget själva. Det innebär en öknoing på 50 procent av antalet betalande användare sedan i maj. 60 miljoner användare har konto på den svenska musiktjänten totalt sett. Nu är det möjligt att bolaget kommer att börsintroduceras, skriver Reuters.

Cameron kan förbjuda WhatsApp
Meddelandetjänster som Snapchat och WhatsApp kan komma att förbjudas. Storbritanniens premiärminister David Cameron vill undvika krypteringstjänster som kan användas av terrorister, skriver Expressen.

The Simpsons hyllar Charlie Hebdo
Det är i avsnittet "Barts best friend" som Maggie håller upp en fransk flagga med de ord som spridits runtom i världen efter attackerna: "Je suis Charlie". Avsnittet sändes i USA på måndagen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.