Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefen för DN:s ledarredaktion: Kritiken ändrar ingenting

Publicerad: 27 september 2013, 12:22

Resumé berättade tidigare idag att Peter Wolodarski kastar in handduken när det gäller kritiken mot Hanne Kjöller och kontrollmekanismerna på DN:s ledarredaktion. Chefen för ledarredaktionen, Johannes Åman, tar nu bladet från mun.


Ämnen i artikeln:

En halv sanning är också en lögnPeter WolodarskiHanne KjöllerGellert Tamas

”Faktagranskning och kritisk prövning av det vi själva gör måste vi -  liksom alla andra redaktioner - ständigt ägna oss åt.” skriver Johannes  Åman.

Bakgrunden är att DN:s ledarskribent Hanne Kjöller har fått  utstå mycket kritik för påstådda felaktigheter i henne bok ”En halv  sanning är också en lögn” under veckan.

Gellert Tamas spädde på kritiken  genom att kritisera hennes ledare om kravallerna i Husby från i maj.

Han  passade även på att rikta kritik mot DN:s nuvarande chefredaktör  tillika tidigare chef för ledarredaktionen, Peter Wolodarski.
”Han  underlät inte bara att bygga in sedvanliga redaktionella  kontrollmekanismer, han frångick dessutom grundläggande publicistiska  regler i sitt försvar av Kjöllers återkommande misstag. När jag  exempelvis, utifrån de pressetiska reglerna, krävde en rättelse av  Kjöllers påhittade citat vägrade Wolodarski en rättelse med motiveringen  att det skulle bli ”obegripligt för läsarna.”

Peter Wolodarski vill inte besvara kritiken, utan hänvisar till chefen för ledarredaktionen Johannes Åman.

I  ett skriftligt svar till Resumé meddelar Johannes Åman nu att man kunde  ha tänkt sig att publicera ett genmäle om någon hade hört av sig om att  många av träffarna i Presstext inte bara gällde förorten Husby, utan  även andra ”orter och företeelser” – Gellert Tamas hävdar att han har  fått fram att endast 376 av 1 176 artiklar verkligen handlade om det  Husby där kravallerna pågick.

”Det var en relevant invändning mot antalet sökträffar som mått på mediernas intresse för Husby.”, skriver Johannes Åman.

Så långt håller Johannes Åman alltså med Gellert Tamas, men sedan går åsikterna isär.

Johannes Åman  tycker inte att det var någon allvarlig invändning mot Hanne  Kjöllers tes att: ”många debattörer har varit alltför snabba med att dra  tvärsäkra slutsatser om vad som orsakat kravallerna i Husby.”, skriver  han.

Han menar också att när det gäller den större frågan är saken enkel i  det att ”Hanne Kjöller är en tuff och modig debattör som genom åren  skaffat sig fiender.”

Johannes Åman anser ändå att Hanne Kjöller är mycket uppskattad av tidningens läsare.

”För mig som politisk redaktör ändrar kritiken som riktats mot henne i samband med publiceringen av hennes bok ingenting.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.