Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefredaktör i upprop för död finansman

Publicerad: 9 oktober 2012, 06:37

Lennart Mattsson, chefredaktör på Länstidningen i Östersund.

I september avled finansmannen Maths O Sundqvist. Kort därefter har en protestlista upprättats på internet med namn "Upprop Maths O Sundqvist". Länstidningen i Östersunds chefredaktör Lennart Mattsson är en av de som skrivit under uppropet.


Den 22 september i år avled entreprenören och finansmannen  Maths O Sundqvist. 2007 rankades finansmannen som en av Sveriges rikaste personer av tidningen Veckans Affärer med stora aktieposter i bland annat Industrivärden, Hexagon, Fabege och SCA.

Men det var i samband med Carnegieaffären 2008 som han blev känd för en bredare allmänhet och förlorade sitt företagsimperium.

I samband med hans död har ett antal personer med koppling till finansvärlden skapat "Upprop Maths O Sundqvist". En protestlista på internet som ska överlämnas till regeringen med syfte att initiera en granskning av Carnegies och Riksgäldens agerande gentemot Maths O Sundqvist och hans familj.

En av de som skrivit på uppropet är Länstidningen i Östersunds chefredaktör Lennart Mattsson.
– Jag läste igenom uppropet många gånger innan jag skrev under. Jag tycker att det är viktigt att ställa upp för den lilla människan. Nu kanske många tänker: "vänta nu han var miljardär", men mot staten är han den lilla människan, säger Lennart Mattsson.

Det var i samband med att Lennart Mattsson läste Dan Olofssons bok om fallet som han började intressera sig.

Är det viktigt för dig att ta ställning?
– När det behövs, ja. Jag skrev under för att jag vill veta sanningen, jag tyckte det var viktigt att det här fallet granskades. Med det sagt tar jag inte Maths O Sundqvists parti. Jag tycker bara att det är behöver redas ut.

Ser du något problematiskt med att ha sitt namn på uppropet för dig som chefredaktör?
– I det här fallet gör jag inte det. Jag har inget ansvar över det dagliga nyhetsarbetet på tidningen och skriver inte ledare. Jag är bara ansvarig utgivare. Hade jag haft min hand med i nyhetsarbetet och kunnat driva en agenda hade det varit en annan sak.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.