Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefredaktör sökte jobb – hyllade nya arbetsplatsen i krönika

Publicerad: 13 oktober 2017, 06:29

Chefredaktören hyllade sin nya arbetsplats.

Foto: Mostphotos.

Värmlands Folkblads chefredaktör hyllade sin nya arbetsplats, intresseorganisationer kritiska mot Google och Facebook villiga att visa upp ryssannonserna. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookLänsförsäkringarMorgonsvepetGoogleVärmlands Folkblad

Värmlands Folkblads chefredaktör Tommy Ernerudh lämnar tidningen. Anledningen? Han ska bli kommunikationschef på Länsförsäkringar. Det hade inte varit något att höja på ögonbrynen över i vanliga fall. Men i det här fallet skrev Tommy Ernerudh en krönika där han hyllade sin nya arbetsgivare. Krönikan publicerades den 22 september. Sista ansökningsdag för jobbet på Länsförsäkringar var den 10 september. Han hade alltså sökt jobbet innan han publicerade krönikan. Till P4 Värmland säger Tommy Ernerudh att han tycker att han agerat i linje med de pressetiska reglerna.

– Det var kanske inte jättelämpligt men det är ingen stor sak, säger han till radiokanalen.

Intresseorganisationer kritiska mot Google: "Borde inte ställa krav"
Under torsdagen skickade Interactive Advertising Bureau, the Association of National Advertisers och the American Association of Advertising Agencies ett brev till Coalition for better ads. Där argumenterade de för att företag som Google inte borde vara domare, jury och bödel för att blockera irriterande annonser. De tre intresseorganisationerna säger sig samarbeta för att få bort annonser som stör miljön online. Bakgrunden är att Google i somras meddelade att webbläsaren Chrome snart kommer att blockera impopulära annonsformat. Det skriver Adage.

Facebook: Vi kan visa upp ryssannonserna
Just nu pågår en utredning om Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet genom Facebookannonser. Den amerikanska kongressens utredare fick nyligen ta emot 3 000 annonser med ryska kopplingar. I en intervju med nyhetssajten Axios säger Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg att företaget är villigt att visa upp vilka annonser som köptes av ryska aktörer och vilka Facebooksidor de var kopplade till även för allmänheten.

Facebook Stories kommer till pages
Facebook Stories, funktionen som liknar Snapchats motsvarighet med samma namn, kommer snart att rulla ut i Facebook Pages. I och med detta kommer företag att få tillgång funktionen. I en kommentar skriver Techcrunch att möjligheten eventuellt kommer att få fart på funktionen, som hittills använts ganska sparsmakat.

Weinstein utreds
Filmproducenten Harvey Weinstein är misstänkt för övergrepp mot kvinnor och nu inleder polisen i New York och London utredningar mot honom. I London gäller det uppgifter om att Weinstein ska ha förgripit sig på en brittisk skådespelare på 80-talet. Anklagelserna tog sin början i tisdags då tre kvinnor anklagade Weinstein för våldtäkt i en intervju i The New Yorker. Efter att artikeln publicerades har ytterligare ett 20-tal kvinnor anklagat honom för våldtäkt.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.