Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefredaktören lämnar Besöksliv efter konflikt

Publicerad: 8 november 2012, 16:45

Ninni Dickson

Foto: Carina Jäderström

Ninni Dickson har varit chefredaktör för Besöksliv i 12 år. Vid årsskiftet lämnar hon efter att inte ha dragit jämt med Visitas ledning om vilken inriktning tidningen ska ha i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Visita

Efter årsskiftet lämnar Ninni Dickson jobbet som chefredaktör på Besöksliv. Tidningen som tidigare hette Restauratören och är den svenska besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visitas publikation.

Att hon lämnar blev klart i september och hennes sorti kommer efter en tolvårig sejour på tidningen. En meningskonflikt med Visitas ledning om vilken typ av journalistik som ska bedrivas ligger bakom beslutet.

Diskussionen om tidningens inriktning och förhållande till organisationen ska ha intensifierats när Visita bytte ledning och Eva Östling Ollén tillträdde som vd för två år sedan enligt Ninni Dickson. I samma veva fick Visita även ny styrelseordförande.


Hur länge har diskussionen om er granskande funktion varit på tapeten?
– Under en längre tid. Jag tror att vi är den närmaste kontakten många läsare har med organisationen. Då kanske man inte bara är intresserad av organisationspolitiska frågor. Sedan Visita bytte ledning för två år sedan har det visat sig att ägarna och jag inte har samma syn på tidningens uppdrag.

I vilken riktning vill de ta tidningen?
– Jag vet faktiskt inte, det är ett beslut som de får ta. De har gett signaler om att göra en mer organisationsnära tidning. Vi har främst gjort en nyhetstidning för branschen. Jag tycker även att organisationstidningar för trovärdighetens skull ska ha som uppdrag att granska sina ägare.

Vad ska du göra nu?
– Jag tänker ta det ganska lugnt i vår om det inte dyker upp något jätteroligt.

Visitas vd Eva Östling Ollén menar att beslutet att förändra tidningens inriktning kommer från tidningens styrelse.
– Styrelsen har haft en diskussion kring hur tidningen kommer att se ut i framtiden. Tidningen har sett likadan ut under en längre tid och Ninni har varit chefredaktör i tio år. Den svaga utvecklingen för papperstidningar i Sverige har knappast ungått mig, säger Eva Östling Ollén till Resumé.

Styrelsen ska enligt Eva Östling Ollén ha en ambition om att utveckla webben och anpassa tidningen till dagens behov.

Enligt Ninni Dickson så finns det signaler om att göra en mer organisationsnära tidning. Kommer det att bli mindre plats för nyhetsbevakning?
– Det får stå för Ninni själv. Alla i styrelsen är överens om att Besöksliv även i framtiden kommer att rikta sig utanför organisationen. Ingen vill ha en produkt som bara finns till för medlemmarna.

Hur kommer den nya inriktningen att inskränka möjligheten att granska organisationen?
– Absolut ingenting. Det finns en uttalad vilja att göra en produkt som har spets och är ifrågasättande. I annat fall blir det ointressant.

Ninni Dickson lämnar tjänsten som chefredaktör efter årsskiftet. Då tar Daniel Hirsch över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare.

Visita har idag omkring 4500 medlemmar och Besöksliv har en utgivning på ca 9000 exemplar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Visita

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.