torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefredaktören pressas hårt av personalen

Publicerad: 6 maj 2014, 07:44

Foto: Patric Berg.

Resumé har tidigare berättat att Norra Skånes undersökande journalist, Berit Önell, och dess nyhetschef, Anders Kauranen, har lämnat sina uppdrag efter att man har framfört kritik att tidningen har låtit sig påverkas av av ledande kommunpolitiker i Hässleholm. Berit Önell JK-anmäler nu politikerna och 60-talet journalister har skrivit på en protestlista för att häva Berit Önells omplacering på tidningen.

Ämnen i artikeln:

Mimmi Karlsson BernfalkSydsvenskanNorra SkåneAnders KauranenSkånska DagbladetBerit Önell

KB

Karl-Johan Byttner


”Vi kan på goda grunder anta att vår tidningsledning på Norra Skåne  utsatts för påtryckningar från kommunledningen i Hässleholm. Om  makthavarna kan regissera innehållet i lokaltidningen har vi inte längre  någon fungerande demokrati.”

Det hävdade Berit Önell och Anders Kauranen nyligen på SVT Debatt.

Torbjörn Wester, tf ordförande för journalistklubben på Norra Skåne och systertidningen Skånska Dagbladet, skräder inte orden.
–  Vi ser på det här ur fackets synvinkel som något oerhört allvarligt och  helt unikt. Man kan nästan inte förstå att det här har hänt, säger han  till Sydsvenskan.

Fackklubben har skickat ut en skrivelse som ett  60-tal journalister på de både tidningarna ställer sig bakom. Här kräver  man bland annat att tidningsledningen med chefredaktör Mimmi Karlsson  Bernfalk i spetsen häver omplaceringen av Berit Önell.

Den sistnämnda har även anmält ledande politiker till Justitiekanslern, JK, enligt Sverige.

Hon  vill att kommunalråden och kommunfullmäktiges presidium granskas för  brott mot censurförbudet i tryckfrihetslagstiftningen, enligt  Sydsvenskan.

Norra Skånes chefredaktör, Mimmi Karlsson Bernfalk, menar att Berit Önell är föremål för ett personalärende.

–  Vi har inga politiker som styr vad vi skriver eller har insyn i vår  verksamhet. Vi ser inte det här ens som en omplacering. Hon går kvar på  samma schema på samma redaktion. Hon har andra arbetsuppgifter, men det  menar vi lyder inom ramen för arbetsgivarens rätt att leda och fördela  arbetet, säger hon till Sydsvenskan.

Norra Skåne ägs av en ekonomisk förening.
Varken  Håkan Mattsson, ordförande för Norra Skånes bolagsstyrelse, eller  styrelseordförande för Skånska Tidningsföreningen (som har röstmajoritet  i moderbolaget Skånska Dagbladet) Anders Pettersson vill uttala sig i  frågan, enligt Sydsvenskan.

Kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm,  Pär Palmgren, har uppgett att han har pratat med Håkan Mattsson om  tidningens negativa journalistik, men hävdar att han inte har framfört  önskemål om några förändringar, enligt Sydsvenskan.

Sydsvenskans Andreas Ekström skrev nyligen följande om Norra Skåne-fallet.
”Detta är en otroligt allvarlig händelse, och en glimt av framtiden i mediekrisens tidevarv om man så vill.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev