Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefredaktörens attack mot Facebook

Publicerad: 9 september 2016, 08:31

Aftenpostens etta och Mark Zuckerberg

Foto: Wikimedia Commons

Facebook raderade Aftenpostens publicering av Nick Uts ikoniska foto från vietnamkriget. Det fick chefredaktören Espen Egil Hansen att se rött.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergSchibsted

Den Schibsted-ägda norska tidningen Aftenpostens chefredaktör, Espen Egil Hansen, är upprörd över att Facebook tagit bort en bild som Aftenposten publicerat på kvällstidningens Facebooksida.

Fotografiet av Nick Ut som visar hur flickan Kim Phuc flyr naken från napalmbomber under Vietnamnkriget, är ett av världens mest kända krigsfoton. Aftenposten lade ut bilden på Facebook i samband med en artikel på temat "foton som förändrat krigshistorien".

Kort efter publiceringen mottog Aftenposten ett mail från Facebooks kontor i Hamburg med kravet att bilden måste tas bort. Bilden stred mot nätjätens policy eftersom den föreställde ett naket barn.

Aftenposten hann inte ge något svar innan Facebook raderade bilden och den tillhörande artikeln från Aftenpostens Facebooksida.

Det fick tidningens chefredaktör Espen Egil Olsen att skriva ett öppet brev till Facebooks grundare Mark Zuckerberg, att han är rädd för vad Facebook håller på att göra mot det demokratiska samhället.

"Lyssna, Mark, detta är allvarligt. Först gör du regler som inte skiljer på barnpornografi och berömda krigsbilder. Sedan tillämpar du dessa regler utan utrymme för sunt förnuft. Till sist censurerar du kritik och debatt om beslutet och straffar de som vågar kritisera.", skriver chefredaktören som anser att Mark Zuckerberg missbrukar sin makt och uppmanar läsarna att ta del av debatten på Twitter och Facebook under hashtaggen #dearmark.

Brevet har uppmärksammats av bland annat The Guardian och International Business Times.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.