Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Chefredaktörens första instinkt, TT:s godischock och årets julklapp

Publicerad: 16 december 2016, 11:48

Alla nya chefredaktörer vill göra om den tidning de börjar jobba på, skriver Johan Såthe.


Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Det är nog närmast en uråldrig instinkt. Alla nya chefredaktörer vill göra om den tidning de börjar jobba på. Det är säkert som amen i kyrkan. Jag ville det definitivt när jag tog över Resumé för ett år sedan. Formen hade hängt med rätt länge och behövde uppdateras. Varför vänta?!

Men med facit i hand tror jag att det var bra att det dröjde innan jag och redaktionen fick tid att göra om Resumé. Under det här året har mina tankar för vad tidningen kan vara och hur den ska se ut i framtiden marinerats ordentligt. Jag har ändrat mig om saker jag trodde mig vara säker på flera gånger.

Med det digitala analysbrevet Resumé Insikt på plats känns vår journalistiska position betydligt starkare än för ett år sedan. Det gör arbetet med att se vilket jobb papperstidningen ska göra mycket enklare. I alla fall, förlåt, på papperet.

I onsdags avslöjade vi att Resumé byter inriktning på vår tidning. Vi går från utgivning varannan vecka till att bli ett månadsmagasin. I prenumerationen ingår också ett av Resumé Insikt tre digitala analysbrev (men jag skulle ta alla tre om jag var du).

Läs mer om Resumés nya magasin här.

Det är otroligt roligt att göra om en tidning. Stort tack till skarpa byrån Content Innovation med Per Boström och Daniel Låftman som hjälper oss att skapa vår nya identitet.

***

Krisande mediekoncernen Stampen kunde i elfte timmen avslöja vilka som ska hjälpa dem ur krisen. Men är krisen verkligen över?
Läs Resumés Leif Holmkvist analys av läget.

***
Medie- och kommunikationschefer! Den absolut bästa julklappen ni kan ge era anställda är en prenumeration på analysbreven Resumé Insikt. Det är dessutom en investering deras framtida kompetens. Här investerar du i din egen eller dina medarbetares kompetens.

Vill du att hela din ledningsgrupp eller hela ditt företag ska kunna läsa Resumé Insikts tre olika nyhetsbrev varje vecka? Maila mig så ska du få ett förslag på vad det kan kosta.

***
Det finns extremt mycket vidrigt hat i samhället just nu. Jag kan tycka att det faktiskt är ett gyllene tillfälle för Telia att visa att man vill något på riktigt med sin #hatahat-kampanj.
Om man verkligen menar allvar så måste man hata hat när man ser det.

***
Filip Lindquist på Svensson Kommunikation har skrivit en egen fredagskrönika och publicerat den i Facebook-gruppen "Reklamsnack". Läs krönikan, den var bra!

***
Karin Olssons och Leo Lagercrantzs debatt om content kontra journalistik är intressant.

Här är Leo Lagercrantz artikel. Och här är Karin Olssons svar.

Jag tycker att båda har sina poänger. Men jag tror inte att man ska ha ambitionen att tycka eller tro att man sysslar med journalistik när man jobbar med "content". Då blir man lätt olycklig.

***
Ni har säkert känt det någon gång, jag har det definitivt, men mina fredagskrönikor kan ibland dra iväg och bli orimligt långa. Jag har lovat att skriva kortare 2017 och tar ett första steg mot ett nytt format med den här krönikan.

***
Julens bittraste krock i en galax lång långt borta: Resumés julfest samtidigt som en förhandsvisning av nya Star Wars.

***
Tidningen Vi anordnar varje år en middag på klassiska krogen Den Gyldene Freden för tidningens alla omslagspersoner. Smart idé, bygger både varumärke och lojalitet.

***
Norge avskaffar tv-licensen och ersätter den med någon form av obligatorisk avgift. Jag tycker att det är rätt väg att gå, Sverige borde göra samma sak. Att inte alla medborgare är med och finansierar public service är orimligt.

***

På tal om Norge: Ni har väl inte missat den briljanta tv-serien Skam?

Se den här.

***
I veckan landade TT:s julkorg på redaktionen. Den har fått vår blodsockernivå att skjuta i höjden. Men hur modernt känns det egentligen med en låda choklad i dessa tider?

***
Helgens läsning på Resumé: I lördagens helgintervju har vi träffat lokaltidningskoncernen Mitt i-tidningarnas nya vd Maria Croon. Dagen efter är det dags för #karriärsöndag med Marius Pedersen. Han arbetar för närvarande som digital specialist på Jung Relations, innan dess har han bland annat varit tre vändor i Afghanistan med den norska armén. Missa inte!

***
Kultursöndag: Äntligen ska jag och Maria se "Den goda viljan" på Dramaten.

***
Nu tar fredagskrönikan jullov, vi ses igen den 13 januari 2017. God Jul och Gott Nytt År!

Johan Såthe

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.