Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Chocken blir så mycket större”

Publicerad: 11 mars 2014, 09:23

Jonathan Lundqvist.

Foto: Pressbild.

Den 51-årige SR-medarbetaren Nils Horner har skjutits till döds av okända gärningsmän i Afghanistans huvudstad Kabul tidigt i morse. – Det verkar som att det här blir en av våra mörkaste dagar i svensk journalistik, säger Jonathan Lundvist, ordförande på Reportrar utan gränser, RUG.


Ämnen i artikeln:

Nils HornerCilla Benkö

– Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radio historia, säger  Sveriges Radios vd Cilla Benkö angående tragedin att den SR-medarbetaren  Nils
Horner har skjutits till död i Kabul av okända gärningsmän tidigt i  morse.

Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser, RUG, är chockad.
– Vi vet väldigt lite ännu så länge om vad som har hänt, säger han.
SR  uppger att Nils Horner började arbeta som utrikeskorrespondent 2001 och  bevakade framför allt Asien och Mellanöstern.

Nils Horner fanns bland  annat på plats när talibanerna föll i Afghanistan 2011 och under USA:s  intåg i Baghdad år 2003.

Jonathan Lundqvist menar att man måste komma  ihåg att Afghanistan är ett svårt område att verka inom och att det  finns vissa grupper som ser journalister som legitima mål.

– Informationskrigföringen trappas upp och det gäller att få ut sin story, säger Jonathan Lundqvist.

Han  påpekar att det går år mellan gångerna då en svensk journalist dödas i  tjänsten – en sådan händelse var när den 47-årige svenske  frilansjournalisten och nyhetsfotografen Martin Adler dödades i Somalias  huvudstad Mogadishu år 2006.

– Det är som tur är en ypperligt  ovanligt händelse. Det gör att chocken blir så mycket större när det väl  händer, säger Jonathan Lundqvist.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Nils HornerCilla Benkö

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.