måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Christer van der Kwast bojkottar journalister

Publicerad: 21 januari 2015, 14:26

Christer van der Kwast.

Foto: Pressbild/Bladh by bladh.

Åklagaren Christer van der Kwast vägrade låta sig intervjuas av SR:s Jörgen Huitfeldt i Studio ett i samband med sitt boksläpp om Quick-affären. Anledningen är att han anser att Huitfeldt är "för partisk". – Jag tycker att det är lite kränkande, säger Jörgen Huitfeldt till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingJörgen HuitfeldtThomas QuickStudio Ett

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I flera års tid har Quick-affären varit på tapeten. Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numer heter, har blivit frikänd från alla mord. Det är många journalister som engagerat sig i fallet och senast i höstas vann Dan Josefsson Stora Journalistpriset för boken "Mannen som slutade ljuga" och dokumentären "Kvinnan bakom Thomas Quick" han gjort tillsammans med Jenny Küttim.

I dagarna släpps Christer van der Kwasts bok där han berättar om fallet från sin synvinkel. Medietrycket har varit stort – men van der Kwast vägrar låta sig intervjuas av vem som helst.

Jörgen Huitfeldt twittrade: "Christer v d Kwast medverkar gärna i P1 om sin nya bok. Bara han slipper intervjuas av mig. Aldrig varit med om ngt likn under snart 20 år."

Till Resumé säger Jörgen Huitfeldt att lösningen då blev att Christer van der Kwast inte var välkommen till Studio ett.

– Det gick inte för oss att han skulle peka ut vem han skulle eller inte skulle bli intervjuad av. Det kan leda till en förskräcklig utveckling där alla makthavare själva pekar och väljer, säger Jörgen Huitfeldt.

Han har tidigare intervjuat Christer van der Kwast och under flera år jobbat med Quick-affären.

– Det jag har gjort i den här frågan tidigare är att jag ställt frågor utifrån materialet – domarna och delar av förundersökningen. Jag vet inte om det är det som är skrämmande för honom. Jag har inte påstått något utan bara frågat saker. Jag förstår inte hur det kan diskvalificera mig som journalist. Intrycket blir ju att han inte tror på sin argumentation – att den inte håller. Han borde vilja ha spridning för boken, säger han.

Även tidigare TV4-reportern Ulf Traneborn, som också bevakat affären i några år, har blivit förvägrad en intervju på grund att han inte "var tillräckligt opartisk" i kombination med intervjun skulle ske på frilansbasis och inte för TV4:s räkning.

– Jag hade bokat in en intervju med honom men förlaget bokade av den på grund av att jag inte var tillräckligt opartisk, som de uttryckte sig. Jag tycker att om man ger ut en bok i en sådan här stor sak är det rimligt att man är beredd att svara på frågor och att man inte ska sortera vilka journalister som ska ställa upp på intervju för det ger inget gott intryck.

Christer van der Kwast har kommenterat saken via Staffan Dopping, som i samband med boksläppet har en roll som strategiskt pr-stöd åt åklagaren - han framför alltså van der Kwasts uppfattning i saken. Enligt Dopping utvidgade van der Kwast senare sitt nej så att det gällde hela Studio ett, oavsett vem som intervjuade.

– Chansen att han skulle bli opartisk behandlad av studio ett är noll baserad på hur de tidigare har agerat. Han ville inte ställa upp på en intervju med Jörgen eftersom han i tidigare intervjuer haft en uppfattning om vad som är sant eller inte. Man behöver inte göra om ett misstag en andra gång och ställa upp på en intervju, säger Staffan Dopping.

Borde han inte tycka att det är relevant att lyfta fram sin egen syn på hur det hela gått till?
– Ja, det kan man tycka, men i dagens medielandskap där det är högsta mode att avbryta den man intervjuar innan man fullföljt sitt svar. Frågorna innehåller ofta premisser som är osanna. Många redaktioner knackar på dörren och då kanske man inte i första hand väljer att ställa upp på intervjuer med journalister man anser vara partiska.

Man kan ju annars få uppfattningen att han inte vill prata med journalister som är pålästa i fallet?
– Det är rappakalja. Han lägger fram fakta i den här boken om polisutredningarna och fallen. Det vore intressant om det blir en sakdiskussion, man kallar honom pappskalle, dåre och foliehatt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev