Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Cilla Benkö: "Finns risk att radion väljs bort"

Publicerad: 24 juni 2015, 11:38

Cilla Benkö är kritisk till att regeringen stoppar DAB.

Foto: Yasmine Winberg.

Efter att regeringen bestämt att lägga planerna på en övergång till ett digitalt, marksänt radionät kommer stark kritik från Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Enligt henne är det publiken som drabbas hårdast av att satsningen inte blir av.


Ämnen i artikeln:

DABCilla BenköSveriges Radio

Den svenska regeringen drar helt andra slutsatser om DAB-radio än exempelvis Norge. Det konstaterar Sveriges Radios vd Cilla Benkö i en intervju med Resumé. I Norge inleds övergången från det analoga FM-nätet till det digitala DAB om ett och ett halvt år.

– I Norge har man kommit mycket längre. NRK har ju samma samhällsuppdrag som vi men där har kommit fram till att VMA kommer att fungera, säger Cilla Benkö till Resumé.

"Viktigt meddelande till allmänheten", VMA, är en del av det samhällsuppdrag som Sveriges Radio har och det är också det som regeringen trycker på när man idag meddelar att man inte kommer att gå vidare med satsningen på DAB. Men den farhågan motbevisas enligt Sveriges Radio av exemplet Norge.

– NRK:s krisberedskap kommer att läggas över på det norska DAB-nätet. Enligt ansvarig myndighet har det nu bättre täckning i landet än vad FM har och det anses också lika robust som FM, säger Mats Åkerlund, samordnare av digitalradiofrågor på Sveriges Radio.

För Sveriges Radios del gäller nu att fortsätta satsnigen på FM och Internet men det medför flera problem. I FM är det för närvarande fullt och enligt Cilla Benkö är det lyssnarna som nu drabbas hårdast av regeringens halt.

– För publiken kvarstår kritiken mot att vårt utbud inte är renodlat. Till exempel trängs sporten med det lokala utbudet i P4.

Det finns också en oro för att FM inte lockar de unga lyssnarna.

– Det finns en risk för att den marksända radion kommer att uppfattas om omodern och att den kommer att väljas bort, säger Cilla Benkö.

– Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.