Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Cilla Benkö om Åkessons kritik mot P3

Publicerad: 29 augusti 2018, 13:19

Flera har reagerat på Jimmie Åkessons utspel under morgonens Morgonpasset i P3. Nu svarar Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonMorgonpassetCilla BenköSveriges Radio

Under morgonen gästade Jimmie Åkesson "Morgonpasset i P3" och passade då på att rikta hård kritik till kanalen. Under inledningen av programmet hade Tankesmedjans Christopher Garplind gjort en satirisk roast – som alla partiledare i programmet utsätts för – där han bland annat kallade partiledaren för landsförrädare, spelmissbrukare och viktpendlare. Det uppskattades inte av Jimmie Åkesson som sa:

– Det är ungefär vad jag förväntat mig av den här skitkanalen.

Kritiken slutade inte där och Jimmie Åkesson sa även att:

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sedan, för jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom.

Till P3 Nyheter utvecklade han sedan sitt argument och svarade att "kanalen driver en politisk agenda och är en förlängning av det vänsterliberala etablissemanget som dominerar västvärlden".

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, håller inte med om kritiken och säger till Resumé att ingen politiker kan bestämma över innehållet i Sveriges Radio.

– Det gör jag som vd. Det finns inga planer på att lägga ner P3. Vi på Sveriges Radio är politiskt oberoende, och det ska vi fortsätta att vara. Granskningsnämnden granskar innehållet i Sveriges Radio och väldigt få gånger fälls vi för att vi inte är opartiska, det gäller även innehållet i P3.

Jimmie Åkesson kommenterar till Sveriges Radio att hans uttalande om att lägga ner P3 inte handlar om hela Sveriges Radio.  

– Jag tycker att public service fyller en oerhört viktig funktion. Uppdraget bör handla mer om att bygga sammanhållning, bygga kulturarvet och fokusera på den lokala nyhetsbevakningen. Det tycker jag att public service är väldigt bra på och därför borde de stärkas på de områdena. Men det är viktigt också att det finns en politisk neutralitet i det och jag tycker inte att P3 lever upp till det, säger Åkesson.

Flera politiker har reagerat på Jimmie Åkessons uttalande. Bland annat Jonas Sjöstedt som säger till Expressen:

– Det är otroligt allvarligt att en partiledare i ett stort parti vill tysta medier för att de är oberoende. SD angriper public service hela tiden och nu säger Åkesson öppet att han vill lägga ned radiokanaler för att de gör satir om politiker. Då går han in i yttrandefriheten.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.