Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Cilla Benkö uppmanar till protester mot Turkiet

Publicerad: 28 juli 2017, 10:15

Foto: Yasmine Winberg

Med anledning av rättegången mot den turkiska tidningen Cumhuiyet uppmanar Sveriges Radios vd Cilla Benkö svenska politiker att markera avstånd mot den turkiska staten.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges Radio

I ett debattinlägg på DN Kultur skriver Cilla Benkö att rättegången aldrig bör ha ägt rum samt att journalister fritt ska kunna granska makthavare.

"Jag uppmanar därför våra folkvalda här i Sverige att protestera mot det som sker i Turkiet. Jag vill uppmana politiker på alla nivåer, vår egen regering och andra regeringar inom speciellt EU, att markera tydligt mot den typen av förtryck mot det fria ordet, den fria pressen och i förlängningen det förtryck mot demokratin som nu sker i Turkiet", skriver Benkö.

I rättegången anklagas den regimkritiska tidningen Cumhuriyet för att stödja de av Turkiet terrorstämplade organisationerna Gülenrörelsen, Kurdistans arbetarparti (PKK) och vänstergruppen DHKP/C. Bakgrunden är att tidningen vid flertalet tillfällen granskat den turkiska statens förehavanden.

"De anklagade riskerar över 40-åriga fängelsestraff. Vid ett tidigare tillfälle avslöjade Cumhuriyet att den turkiska underrättelsetjänsten smugglade vapen till Syrien. Då dömdes den dåvarande chefredaktören Can Dündar och hans kollega Erdem Gül till fem år och tio månaders fängelse. En parlamentsledamot som gav information till tidningen om detta dömdes nyligen till 25 års fängelse.", skriver Benkö vidare.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.