Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Claes de Faire ny publisher på Fokus – Hakelius blir politisk chefredaktör

Publicerad: 30 augusti 2017, 08:03

Foto: Andreas Elgstrand

Claes de Faire får utökat ansvar på Fokus och blir ny publisher samt ansvarig utgivare. Tidigare chefredaktören Johan Hakelius tar ett kliv tillbaka och blir ny politisk chefredaktör för magasinet.


Ämnen i artikeln:

FokusClaes de FaireJohan Hakelius

2015 meddelade Martin Ahlquist att han skulle lämna jobbet som chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, en tidning han även var med och grundade. Senare under året tillträdde Johan Hakelius tjänsten. Nu står det klart att det återigen blir omstuvningar i chefsleden när Claes de Faire tar över rollen som publisher och ansvarig utgivare.

Hur ser du tillbaka på din tid som chefredaktör?

– Det har inneburit väldigt mycket förändringar. Med något undantag så byttes ju nästan all personal ut, vi har ändrat vår affärsplan och sjösatt en ny digital plattform. På det stora hela tycker jag att det gått bra även om man så klart kan önska att saker och ting gått snabbare. Men det gör man ju alltid, berättar Johan Hakelius.

När Johan Hakelius tillsattes var det med det uttalade uppdraget att genomföra en digital omställning för tidningen. I maj sjösattes en ny sajt och webbchefen Leon Nudel rekryterades.

Har ni lyckats med omställningen?

– Inte i den meningen att vi är helt klara men plattformen är på plats och vi har anställt Leon Nudel som är ansvarig för dess redaktionella innehåll. I fortsättningen handlar det mer om att organisationen kan jobba för att fylla den med kvalitativt innehåll och att nå ut till vår publik.

Efter Hakelius tillträde valde många medarbetare att lämna tidningen. Däribland art directorn Ebba Bonde, redaktören Anna Ritter och de hyllade politiska reportrarna Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg.

Såhär i efterhand, hur ser du på den stora personalomsättningen?

– Det krävs ingen Einstein för att fatta att det tar kraft med så stor omsättning. Jag är pessimist i grunden och hade räknat med att alla skulle försvinna. När det dröjde ett tag innan någon rörde blev jag lite orolig att det inte skulle finnas rum för förändring. I slutändan tappade vi en rad duktiga medarbetare och fick in bra ersättare. Det är klart att det blir hack i kontinuiteten när många nya ska skolas in, samtidigt tycker jag det lyfter viktiga frågor. Vad ska vi ha för innehåll i tidningen? Vad är det vi vill göra egentligen?

Hakelius kommer i fortsättningen ansvara för Fokus opinionsmaterial.

– Det blir inte någon större skillnad på opinionsmaterialet från när jag var chefredaktör men någon arbetsfördelning måste ske för att inte Claes de Faire inte ska behöva ta allt. Den stora förändringen är att jag kommer få mer tid till att skriva vilket känns fantastiskt. Det ger mig möjligheten att göra det jag kan riktigt bra – att tänka, skriva och resonera snarare än administrera.

Har det här beslutet påverkats någonting av den kritiserade text du skrev i somras?

– Nej, den här processen satte igång redan i våras. Det finns en märklig idé om att ägare inte skulle tycka om när man skriver något som kritiseras och får uppmärksamhet. Det är det som är mitt jobb. Hade det varit så att ägarna hade några synpunkter skulle de inte tillåta mig att få ytterligare utrymme att skriva, avslutar Hakelius.

Claes de Faire har tidigare varit publisher för Resumé och Veckans Affärer. Rollförändringen träder i kraft den 1 september.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.