Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Connoisseurs vd klarar inte egna kraven

Publicerad: 11 april 2012, 12:24

Susanne Ytterskog, vd för Connoisseur.

Foto: Resumé.

UPPDATERAD Connoisseur ger ut sitt magasin till svenskar med en deklarerad inkomst på 1,2 miljoner kronor alternativt en nettoförmögenhet på minst 5 miljoner kronor. Connoisseurs vd Susanne Ytterskog klarar inte själva de egna kraven – utan styrelsen och vd fick en sammanlagd ersättning på 550 000 kronor under 2011: – Det är väldigt kul, men man blir inte rik på det, säger Susanne Ytterskog.


"Omsättningen har ökat liksom antal läsare och bolaget ser en positiv utveckling inför 2012."

Så beskriver Connoisseur International sin verksamhet i förvaltningsberättelsen.

Förutom att bolaget ger ut magasinet Connoisseur till svenskar med en deklarerad inkomst på 1,2 miljoner kronor alternativt en nettoförmögenhet på 5 miljoner kronor håller man även i en rad event samt nöjeskortet Red Carpet. Inom kort drar Great Taste igång där man i Göteborg ska prova finare viner och champagne.

Man firar även 10-årsjubileum av Motordagen och i höst drar Connoissseur igång sitt nya event Boat Show:
– Vi har fått säga nej till hela 800 personer för Great Taste-festen. Och vi hjälper bilmärkena att sälja bilar vid Motordagen. Men vill man tjäna pengar själv så är Connoisseur är en jäkligt dålig affärsidé, säger Susanne Ytterskog.

En starkt bidragande orsak till att det är svårt att tjäna pengar på tidningen är att det kostar i runda slängar 17 kronor per examplar att distribuera ut tidningen till sin exklusiva läsarskara. En annan stor kostnad är att man måste uppdatera adressregistret med jämna mellanrum:
– Det är väl därför som vi inte har några konkurrenter antar jag, säger Susanne Ytterskog.

Bolagets nettomsättning har visserligen ökat från cirka 15,8 miljoner kronor år 2010 till nära 17,8 miljoner kronor år 2011, men resultatet efter finansiella poster – finansnettot – backar från 241 000 kronor under 2010 till 147 000 kronor under 2011. Connoisseur International har 10 anställda under 2011 med en jämn könsfördelning.

Styrelse och verkställande direktör hade en ersättning på cirka 550 000 kronor under 2011– det vill säga långt ifrån 1,2-miljonerskravet på sina egna läsare:

Varför gör du det här då om det är så dåligt ekonomiskt?
– Jag har hållit på med det här i 15 år och tycker helt enkelt att det är så himla roligt. Så vi kör på och lever ett gott liv ändå, säger Susanne Ytterskog.

Du lever ju inte upp till kravet om en inkomst på 1,2 miljoner kronor per år, men du kanske sitter på en nettoförmögenhet på minst 5 miljoner kronor?
– Nej, det gör jag verkligen inte. Jag har visserligen kanske tjänat något mer vissa år, men jag har aldrig varit i närheten av våra egna krav på läsarna, säger Susanne Ytterskog.

Hon är en av tre delägare och berättar att Connoisseur International har fått en rad propåer om att sälja varumärket:
– Från början har det väl handlat om cirka 30 miljoner kronor, men de senaste förslagen har legat långt över detta. Så förr eller senare kanske jag kan bli rik. Men det är ju så himla kul det här, säger Susanne Ytterskog.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.