Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Consids lockbete till sparkade Klarna-anställda plockades ned efter kritik

Publicerad: 27 maj 2022, 13:32

It-konsultbolaget Consid ville locka över personal som i veckan fått sparken från Klarna. Men budskapet ''Är det nu det börjar klarna?'' ansågs vara okänsligt och när kritiken kom internt plockades inlägget ned. ”Tanken var aldrig att såra någon eller vara elak”, säger bolagets kommunikationschef Nathalie Besér till Resumé.


Ämnen i artikeln:

ConsidKlarnaSociala medierLinkedinNyheter

Det var under gårdagen som Consid spred en mindre rekryteringsinsats med ett inlägg i sina egna kanaler. It-konsultbolaget ville göra en blixtinsats för att kunna attrahera personal som i veckan fått besked om att de tvingas lämna Klarna i betalbolagets omfattande sparpaketet. 

Till inlägget med texten ”Klarna, färdiga, gå! Bli en del av Sveriges bästa arbetsgivare du också!”, bifogades en platta i Klarnas rosa färg som innehöll budskapet: 

''Är det nu det börjar klarna?''

''Att Consid är det enda rätt valet av arbetsgivare, alltså.''

Efter några timmar hade inlägget fått flera kritiska kommentarer på Facebook och Linkedin. Enligt kommunikationschefen Nathalie Besér var det när rekryterare och personer internt på företaget började kritisera inläggets tonalitet som inlägget togs ned under torsdagen. Noterbart i sammanhanget är att Klarna är en av Consids kunder.

– Syftet med inlägget var att snabbt kunna erbjuda en anställning till mycket kompetenta personer som blivit av med jobbet på det här sättet. Men när våra egna konsulter och rekryterare började tycka att tonaliteten var fel valde vi att plocka ned inlägget. När såna röster höjs internt så ska vi lyssna på kritiken. 

Enligt Nathalie Beser har inlägget, trots att det låg uppe under så pass kort tid, redan genererat i att flera personer har hört av sig. It-branschen har ett enormt rekryteringsbehov och Consid söker primärt utvecklare, projektledare och programmerare från Klarna.

– Tanken var aldrig att såra någon eller vara elak. Någonstans har Klarna hanterat sparpaketet extremt dåligt och då ville vi också passa på att trycka på att vi valts ut till Sveriges bästa arbetsgivare (Universums undersökning från 2021). Vi tycker att deras hantering var dålig och erbjuder talangen att komma till oss i stället. 

Ni tvingades plocka ned inlägget efter några timmar. Brast ni i fingertoppskänsla?
– Ska jag vara helt ärlig så har jag svårt att se att inlägget skulle vara okänsligt. Personligen är jag inte helt emot utformningen. Vi hade dessutom testat inlägget mot några personer inne på Klarna och var inte förberedda på att det skulle bli en backlash.

Hur hade ni reagerat i fall någon konkurrent gjort något liknande om ni tvingades säga upp personal?
– Det har väl redan hänt. Det är ganska tuffa tag mellan it-företagen och det är inte så konstigt att man försöker locka personal från konkurrenten.

Det nya inlägget planeras att publiceras på måndag.

– I dag är alla lediga, men det blir säkert något i stil med ”Kom till Sveriges bästa arbetsgivare”.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.