fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Copyrightdirektivet – vad betyder det egentligen?

Publicerad: 13 september 2018, 08:05

Foto: Pixabay

Igår godkändes det omtalade copyrightdirektivet i Europarlamentet med 438 som röstade “ja” mot 226 som röstade “nej”. Resumé försöker reda ut vad de kritiserade artiklarna 11 och 13 innebär.

Ämnen i artikeln:

EuropaparlamentetUpphovsrätt

Copyrightdirektivet innebär totalt mer än över 200 ändringsförslag uppdelade i 5 olika sektioner, men de mest omdebatterade delarna har varit artikel 11 och 13 under sektion 4. Snabbt sammanfattat när det gäller direktivet i sin helhet, menar anhängarna att direktivet är positivt, eftersom det stärker journalisters och andra skapare av medieinnehålls möjlighets till ekonomisk ersättning, medan kritikerna istället lyfter fram att det inskränker friheten på internet. Av de svenska eu-politikerna röstade representanter från S och Fi ja medan resten röstade nej.

Artikel 11 har av kritiker beskrivits som en länkskatt. Artikeln innebär att aktörer ska skriva på avtal med medier för att få ta del av deras material i samband med delning. En nyhetsredaktion kan därför få ersättning för en länk med utdrag där en del av nyhetstexten visas, en så kallad rewrite. Länkar kopplade med enstaka ord omfattas inte av regleringen. Att beskriva det som en länkskatt ger dock inte hela bilden eftersom hyperlänkar är undantagna från de nya reglerna.

–Att kalla det länkskatt är missvisande, eftersom det egentligen handlar om lagstadgat betalningsansvar för både uppladdning av material och länkning till material som också visar del av artikeln som man länkar till. Kritiken om att det minskar möjligheterna till att diskutera och kritisera nyheter bygger till stor del på missförstånd, då det inte är hyperlänkar som direktivet riktar in sig på, säger Sanna Wolk, professor i immaterialrätt vid Uppsala universitet till Resumé.

Exempelsevis har Google News stängt ner sin tjänst i Spanien efter att landet infört ett egen version av lagen. Google News har dock inte använt länkar utan uppladdat delar av journalistiskt material.

Artikel 13 har i medier beskrivits som ett obligatoriskt innehållsfilter. Artikeln handlar om användningen av upphovsrättsskyddat innehåll via leverantörer av internet-tjänster som lagrar och ger tillgång till stora mängder verk som laddats upp av deras användare.

Detta har i ett flertal medier beskrivits som att hemsidor ska tvingas införa automatiska uppladdningsfilter, även om detta inte nämns specifikt utan lagtexten pratar mer abstrakt om att "leverantörer av informationssamhällets tjänster som lagrar och ger allmänheten tillgång till stora mängder verk" ska "vidta åtgärder för att säkerställa tillämpningen av avtal som ingåtts med rättsinnehavare för användning av deras verk". Kritik har även riktats mot att det blir en för stor kostnad för små aktörer, samt att projekt som bygger på öppen källkod, som Wikipedia kan drabbas. I det nya förslaget undantas dock dessa.

– Just filtrering av innehåll ser jag som jätteproblematiskt, då det kan innebära att aktörer som inte kan upphovsrätt tvingas bedöma upphovsrättsliga fall, istället för jurister, säger Sanna Wolk.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev