Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Cordelia Edvardson har avlidit

Publicerad: 30 oktober 2012, 07:18

Journalisten Cordelia Edvardson har avlidit. Hon blev 83 år gammal.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Cordelia Edvardson överlevde Auschwitz och blev en av Sveriges mest ikoniska journalister. På Svenska Dagbladet var hon tidningens korrespondent i Jerusalem under närmare 30 års tid, fram till 2006. Efter det verkade hon som kolumnist för samma tidning.

– Cordelia Edvardson var en av de verkligt stora inom svensk journalistik och med all rätt en av de mest prisade. Hon var en skribent som berörde och upprörde, med en unik förmåga att se och våga tala. Hon är en av dem som gjorde verklig skillnad. Det är ett väldigt sorgligt besked och mina tankar går nu till hennes familj, säger Lena K Samuelsson, Svenska Dagbladets chefredaktör till SvD.

Cordelia Edvardson har berättat sin historia från tredje rikets förintelseläger i självbiografin "Bränt barn söker sig till elden" som kom 1984. När kriget var slut kom hon till Sverige och började jobba som journalist på 1950-talet.

Hon författade böcker och skrev bland annat för  Damernas Värld. År 1974 flyttade han till Israel. Efter ett tag blev Cordelia Edvardson Svenska Dagbladets korrespondent i Mellanöstern.

2010 instiftades ett pris i hennes namn vid Journalisthögskolan i Stockholm. Det går till en journalist som arbetar i hennes anda, med ”ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.