Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Cosby-intervjun som är på hela USA:s läppar

Publicerad: 21 november 2014, 07:57

En AP-intervju med tv-stjärnan Bill Cosby har skapat mycket diskussioner i USA - han kör med rena härskartekniken mot reportern när denne frågar om våldtäktsanklagelserna. Apple har öppnat kontor i Sverige. Hovrätten ger ingen nåd till Wikileaks-grundaren Julian Assange. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Cosby-intervjun som är på hela USA:s läppar
AP gjorde en intervju där tv-stjärnan Bill Cosby körde rena härskartekniken mot AP. Han var anklagad av 13 kvinnor för våldtäkter år 2006. Anklagelserna har fått nytt liv efter att supermodellen Janice Dickinson berättat om en våldtäktsnatt i en tv-intervju.
AP-reportern Brett Zongker frågar Bill Cosby om anklagelserna och tv-stjärnan svarar med att sådana frågor är oansvariga. Han säger också att han valde att ge AP en intervju eftersom han trodde att det är en seriös nyhetsorganisation som inte vill gräva i de "otrevliga anklagelserna", enligt Washington Post.
Här kan du se intervjun.

Apple på svensk mark
Amerikanska Apple har öppnat ett utvecklingskontor i Sonys gamla byggnad i Lund.
"Apple har i oktober hyrt och flyttat in i ett mindre kontor", säger Anna Stenkil på fastighetsbolaget Vasakronan till nyhetsbrevet Rapidus
Apple har endast hyrt 100 kvadratmeter.
Företaget köpte de skånska bolagen Polar Rose och Algotrim för ett par år sedan, enligt DI.

Munkavle på frispråkiga ryska medier
Rysk lag garanterar yttrande- och pressfrihet, men bara på pappret. En överväldigande majoritet av alla medier i Ryssland är starkt beroende av staten, enligt DN.
Ryssland har också infört en ny lag som gör att kabelsända tv-kanaler inte längre får finansieras med reklam, medan de statsägda medierna har kvar den rätten.
Medier som Dozd TV och Echo Moskva lever under stängningshot efter att man har velat berätta för folket vad som sker i Ukraina.
– Det blir bara värre hela tiden. Hela journalistyrket är mer eller mindre förstört hos oss. Propagandan och likriktningen har snart tagit över helt, säger Sergej Buntman, vice chefredaktör på Echo Moskvy till DN.
Reportrar utan gränser rankar nu Ryssland på plats 148 när det gäller pressfrihet

Efter Facebook-insamlingen – risknyheten Arthur i Sverige
Gatuhunden Arthur blev nyhetsmaterial när han följde med det svenska landslaget i multisport under VM i Equador efter att ha blivit bjuden på en köttbulle, enligt DN.
En Facebook-insamling gjorde att man kunde vaccinera honom mot rabies, vilket gjorde att Jordbruksverket till slut godkända att hunden fick komma till Sverige . han saknade även id-markering tidigare.
Arthur har nu precis anlänt till Arlanda.
- Fantastiskt. Framför allt att ha med sig en ny familjemedlem. Han symboliserar multisport, säger lagmedlemmen Mikael Lindnord till TT.
Han får vänta till den 20 mars innan han får fritt – han måste sitta i karantän i 120 dagar.

Hovrätten ger ingen nåd till Wikileaks-grundaren
Svea Hovrätt har beslutat att Julian Assange ska fortsätter att vara häktad, vilket gör att Wikileaks-grundaren fortsätter med att sitta isolerad på Equadors ambassad i London.
– Vi är ju inte nöjda med att man låter häktningen bestå men vi kan ju konstatera att hovrätten delar vår uppfattning om att åklagaren inte bedriver utredningen på ett tillräckligt skyndsamt sätt, säger Assanges advokat Thomas Olsson till SVT.
Han räknar med att överklaga hovrättens beslut.
– Det har varit ett komplicerat läge och vi har kontinuerligt övervägt frågan. Som hovrätten påpekar finns det all anledning att fortsätta överväga hur målet ska drivas vidare, säger överåklagare Marianne Ny till SVT.
Beslutet innebär att hovrätten följer tingsrätten och anser att Julian Assange på sannolika skäl är misstänkt för bland annat våldtäkt. Hovrätten konstaterar också att det är stor risk att han håller sig undan eventuella straff.
- Min inställning har varit, och är fortfarande, att han behöver vara tillgänglig i Sverige för återstående utredningsåtgärder och eventuell rättegång för de brott han misstänks ha begått i Sverige i augusti 2010, säger överåklagare Marianne Ny till SVT.
Tingsrätten beslutade i juli att Julian Assange ska fortsätta att vara häktad i sin frånvaro.

Spotify får bakläxa av myndiget
Konsumentverket kritiserar att musiktjänsten Spotifys användarvillkor bara är på engelska. Man anser att det strider regeln om att viss information måste vara klar och begripligt, enligt DI.
Verket kräver nu ett svar av Spotify.

BBC-chefens tips om framtidens journalistik
James Harding har startat nyhetskontor i Shanhai, lett the The Times och är idag chef för BBC Nyheter. Han är på blixtvisit i Sverige och har dels besökt SVT och dess vd Eva Hamilton, dels var han hedersgäst vid Stora Journalistpriset-galan igår.
Han talade om journalistikens framtid.
– Vi lever i dag i en värld som präglas av oro kring finansiell och social ojämlikhet. Men det finns också en verklig ojämlikhet vad gäller tillgången till information. Människor som faktiskt skulle behöva känna till vad som pågår, vet det inte, säger James Harding.
Han menar att det krävs nya arbetsmetoder.
– Inom kort kommer vi förstå bättre vilka fantastiska möjligheter som ligger framför journalister som arbetar med dataresearch. Och vi kommer behöva den kompetensen i allt högre utsträckning, säger James Harding.
Han menar också att det behövs en ny typ av kompetens med journalister som kan rapportera om energi och teknik utifrån ett globalt perspektiv.
James Harding är också oroad över lokaljournalistikens utveckling.
– Stora delar av våra liv bevakas inte ordentligt. I dagsläget gör vi riksnyheter men har inte resurser att bevaka nyheter lokalt och regionalt – eller granska makthavarna på den nivån, säger han till SVT.

Publicis-chefen summerar ett misslyckat år
Maurice Levy är inte nöjd med året efter att inte ha kunnat genomföra det planerade samgåendet med amerikanska Omnicom, vilket har lett till att man tvingats revidera säljprognosen, enligt Adage.
- Vi levererar inte den sortens tillväxt som vi är vana vid, sade Maurice Levy vid en konferens i Barcelona, Spanien.
Publicis reviderar också sin affärsplan för fram till 2018 och ska presentera detta för investerarna den 4 december – Publicis har bland annat beslutat för att köpa Sapient för 3,7 miljarder dollar för att driva utvecklingen av sina digitala affärer.
Han hävdar att Publicis snart ska ge en 42-procentig vinst till sina aktieägare.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.