fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Cronemans råsop mot Kristallen: ”Korrupt, tom och meningslös”

Publicerad: 1 september 2015, 07:18

Det var många som jublade under Kristallengalan i söndags. Inte DN:s Johan Croneman som i dagens krönika sablar ner tillställningen fullständigt,

Ämnen i artikeln:

Johan CronemanKristallenTävlingTv-branschen

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


DN:s tv-krönikör är hård i sin dom över tv-branschens gala Kristallen och levererar en sågning utan nåd i sin krönika. Han kallar produktionen för den "sämsta på länge" och frågar sig vad det är för fel med seriös tv?

"Kristallengalan är så komplett korrupt och tom och meningslös att ingenting kan bli sämre. Tv-världen toppar hela säsongen med att sända det mest usla tv-programmet man kan komma på - och man kan inte ens dela ut rätt priser till rätt program. Herre min skapare!! Nominerade till årets program: ”Breaking news”. Man vill ju bara lägga sig ner och dö.", skriver han i krönikan.

Johan Croneman anser att Kristallen inte är värdig tv-branschen.

"Man måste ju också kunna ta emot ett pris på ett fint sätt. Kristallengalan ger fullständigt fan i de bästa programmen, bryr sig bara om de mest populära, och det kan man ju göra om man vill – men pinsamt, rakt av, är det under alla omständigheter. Och själva galan vinner lätt Kalkonen: Sveriges sämsta tv-produktion – på länge. På allvar. Helt seriöst uselt."

Mitt i sin kritikflod passar han på att hylla programledararna Rachel Molin och Josephine Bournebusch

"De var helt solo, helt övergivna av en redaktion som inte skrivit en enda begåvad rad till dem. Jag kan liksom inte förstå att de orkade stå där, att de inte bara klev av, gick iväg, stack, försvann, mitt under sändning. TV3 borde skicka en blomma till dem i dag, eller ett fång, eller 100.000 spänn, de räddade nämligen det som räddas kunde, med sin tajming, med sin charm, med sin begåvning. Det enda de skall ta med sig därifrån är att de aldrig någonsin mer skall tacka ja till ett sådant skräpjobb och en sådan skräpproduktion."

Kristallens ordförande Svante Stockselius tycker att Johan Cronemans kritik var väntad men substanslös.
– Min första tanke var: det var värst vad han tar i. Det känns både orättvist och har draget av populism. Går det en gala som handlar om tv i tv ska man bara såga den. Och det gör han rejält. Däremot finns det ingen konstruktiv kritik. Dessutom reagerade jag på att han använder ordet korrupt. Det är rent av oförskämt, säger han och fortsätter:

– Det här är en väldigt seriös jury på 14 personer med lång och bred erfarenhet. De har kollat igenom en massa program och suttit och röstat. Att det skulle vara korrupt är helt fel.

Att fel program vinner priser har Svante Stockselius svårt att se.
– Fyra av kategorierna röstas fram att tittarna. De övriga av en rutinerad jury. Totalt är det 18 priser som delas ut, så det är ett väldigt brett omfång av olika program. Jag förstår inte den kritiken, säger han.

Han kritiserade också själva galan. Vad tyckte du?
– Själv tyckte jag den var väldigt kul och underhållande, vilket andra tv-kritiker också har tyckt. Det var en incident vid prisutdelningen, men tyvärr är det något som kan hända. I övrigt tycker jag att den var väldigt bra underhållning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev