Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Då: Norges mest hatade person Nu: En krönikör med tajming

Publicerad: 13 oktober 2016, 12:24

Lasse Anrells anklagelser för två veckor sedan toppade fyra kvällstidningar - samtidigt.

Nya Wermlands Tidningen fick mordhot efter Lasse Anrels krönika. I dag visar det sig att han var inne på rätt spår när den norska skidåkaren Therese Johaug åkte fast för doping.


Ämnen i artikeln:

Lasse AnrellKrönikörTherese JohaugNWT

Det var den 1 oktober som Lasse Anrell skrev en krönika i Nya Wermlands Tidningen där han anklagade Norges skidlandslag för att använda sig av ”statsdoping” och hänvisade till åkarnas intag av astmamedicin.

Krönikörens anklagelser, i sin första sportkrönika sedan han lämnade Aftonbladet, toppade Aftenposten, Verdens Gang, Aftonbladet och Expressen samtidigt.

Så här skrev han bland annat om Therese Johaug:

”Hon åkte med en frekvens som enbart påminde om de där kinesiska långdistansarna i friidrott häromåret som var helt överlägsna – innan de åkte fast. Eller Johan Müelegg (Österrikiskfödd skidåkare som åkte fast för doping tävlande för Spanien vid OS 2002 reds. anm.”

I dag slog nyheten ner som en bomb i idrottsvärlden. Therese Johaug har åkt fast i ett dopingtest. Enligt NRK har landslagsåkaren använt det förbjudna preparatet clostebol av misstag i behandlingen av en solbränd läpp. Under torsdagseftermiddagen spekuleras det om fyra års avstängning för det norska skidesset.

– Jag har alltid varit väldigt bra på tajming. Det här var jackpot. Jag har inte skrivit en sportkrönika på flera år, säger Lasse Anrell till Resumé.

Vad fick dig att skriva krönikan?
– Jag har länge funderat över astmagrejen och slogs av att få, om ens någon, svensk krönikör skrivit om detta. Både norska och svenska medier har helt bortsett från detta och det är jag väldigt förvånad över.

Varför tror du att det är så?
– Norge dominerar totalt, det är där pengarna finns och deras förbund har visat på ett enormt arrogant ledarskap som har duckat för de här frågorna. Svenska skidförbundet har också varit slätstrukna i den här frågan.

De har en enorm makt?
– Ja, men de har inte makt över mig.

Blir det fler krönikor om norsk skidåkning nu?
– Det vet jag inte. Jag har fått över hundra samtal i dag där de velat att jag ska uttala mig. Samtidigt fick jag en sportöverdos efter 17 år. NWT fick ta emot mordhot efter min krönika sist.

Utifrån dina erfarenheter som sportjournalist. Hur stor är den här nyheten?
– Astmagrejen är jättestor. Att Johaug åkte fast är en jättenyhet, men även sättet som det norska skidförbundet förklarar sig på är en stor grej. Det har man man inte sett sedan Sovjetunionens fall. Fast det är klart att det här är känsligt. Skidåkningen är statsreligion i Norge.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.