Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Då presenteras nytt mediestöd

Publicerad: 17 januari 2018, 14:56

Den 20 mars lämnas propositionen med förslaget om ett nytt mediestöd. Ärendet ska behandlas i riksdagen innan sommaren – och alliansens hållning blir avgörande för utslaget.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAlice Bah Kuhnke

Under gårdagen offentliggjorde riksdagen att propositionen "Nytt mediestöd" – som föreslås ersätta det gamla presstödet som gäller i dag – ska lämnas den 20 mars. Det skriver Medievärlden, som har pratat med Kristoffer Talltorp som är pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
– Vi är i slutfasen nu, och ambitionen är att vi ska kunna blir klara före 20 mars så vi kan fatta beslut i riksdagen innan valet, säger han till tidningen.

Pressekreteraren är i övrigt förtegen om propositionens innehåll och dess eventuella likheter med Medieutredningens förslag. Anette Novaks utredning, som lämnades över till kulturminister Alice Bah Kuhnke 2016, föreslog bland annat mediestöd som blir teknik- och plattformsoberoende och vidgas så att fler kan ta del av kakan.

Att göra stödet teknikoberoende har stort stöd bland remissinstanserna. Däremot är flera kritiska mot att stödet ska baseras på tilltång istället för rättighet, som tidigare. Eftersom det leder till att stödets volym blir oförutsägbart kommer medierna få svårt att budgetera och planera, menar man.

Samma kritik riktar även allianspartierna, vars stöd i riksdagen är avgörande för att den rödgröna regeringen ska få igenom förslaget.

LÄS MER: Medieutredningens förslag: Bort med presstödet - in med mediestöd

LÄS MER: Så reagerar mediecheferna på medieutredningen

Dagens presstödsregler gäller fram till den 31 december 2019.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.