Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Då vill hon släcka ned FM-nätet

Publicerad: 1 december 2014, 08:56

Nina Wormbs.

Foto: Andreas Elgstrand.

FM-bandet är fullt och det mobila bredbandet räcker inte till. Det gör att digitala radiosändningar, DAB+, måste starta inom två år. Släck FM-bandet 2022. Det skriver regeringens branschsamordnare Nina Wormbs.


Nina Wormbs lämnar idag över sin plan till regeringen och den innehåller ett antal steg för att gå från radio på FM-nätet till digital marksänd radio med standarden DAB+, enligt DN Debatt.

Hon uppger att hennes plan har utvecklats i samarbete med radiobranschen och innebär att man genomföra övergången på ett "ansvarsfullt sätt".

Nina Wormbs menar också att den kommersiella radion är ett "duopol" med dålig konkurrens och vissa orter har som mest två kommersiella kanaler.

"Trots upprepade försök att omreglera kommersiell radio för bättre villkor och större möjlighet till utveckling så är det i ett internationellt perspektiv en bransch som kunde fungera bättre."

Hon hävdar att Sverige kan få uppemot 60 kanaler som används för digital marksänd radio, vilket banar väg för "nya radioföretag och ett bredare utbud".

Nina Wormbs menar också att DAB-distributionen är genial och att man med relativt få sändare når 99,8 procent av befolkningen – man kan idag köpa en DAB-mottagare för 600 kronor i en vanlig butik, enligt henne.

"I dag lyssnar många på radio via nätet hemma eller mobilt på sin smarta telefon. Men knappt 10 procent i åldrarna 16–85 har inte tillgång till internet hemma och trots att det säljs 10 000 mobiltelefoner om dagen är de ojämnt fördelade i befolkningen.", skriver Nina Wormbs.

Radio bör även i framtiden utvecklas via internet och det inte finns någon motsättning mellan DAB+ och nätet, enligt Nina Wormbs.

Hon föreslår tre viktiga åtgärder vid övergången:
1. Att kommersiell radio och public service lanserar den nya radion samtidigt och att man skulle kunna ha nya kanaler redan före jul 2016.

2. Kommersiell radio får möjlighet att ansöka om att få sina nuvarande tillstånd förlängda under förutsättning att man också sänder digitalt – alla analoga tillstånd går ut vid mitten av 2018.

3. Att riksdagen beslutat om att FM-sändningarna ska upphöra både för public service och kommersiell radio.

"Radio är en medieform som bör ges bästa tänkbara förutsättningar i ett demokratiskt informationssamhälle. Den bör ha en egen digital distributionsform som gör det möjligt för alla att överallt lyssna enkelt och utan att behöva betala extra.", skriver hon i debattartikeln.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.