Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagbladet går i graven

Publicerad: 19 februari 2015, 10:08

Thomas Peterssohn, vd på MittMedia.

Foto: Björn Elgstrand

Utgivningen av Dagbladet i Sundsvall upphör från 1 mars 2015 när Mittmedia slår ihop den socialdemokratiska tidningen med Sundsvalls Tidning. Totalt 17 journalister berörs. – Vi har gjort vad vi har kunnat för att hålla liv i Dagbladet men kommit till vägs ände, säger Thomas Peterssohn, vd för MittMedia.


Ämnen i artikeln:

DagbladetThomas PeterssohnSundsvalls Tidning

Enligt ett pressmeddelande stoppar Mittmedia utgivningen av Dagbladet och 17 anställda journalister berörs, enligt tidningen Journalisten.

Dagbladet har varit i Mittmedias ägo sedan år 2000. Tidningen har länge haft svårt att bära sina kostnader och var nedläggningshotad redan 2012. Då räddades tidningen genom ett omfattande sparpaket och ökat samarbete med koncernens förstatidning Sundsvalls Tidning.

Intäktsutvecklingen har dock varit fortsatt negativ och i många år har upplagan varit uppblåst av rabatter. De senaste åren har tidningen rensat bort rabatt- och kampanjexemplar för att bygga en frisk affär och för att följa de nya hårdare presstödsreglerna som säger att minst 50 procent av upplagan ska vara såld till ordinarie pris. Konsekvensen av strategin blev kraftiga upplagetapp. Dagbladet redovisar 2014 en upplaga på 6400 exemplar, ett tapp med 2400 exemplar jämfört med 2013.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hålla liv i Dagbladet men kommit till vägs ände. Nu ligger vårt fokus på att försvara den viktiga lokala journalistiken genom Sundsvalls Tidning och gratistidningen Sundsvalls Nyheter och att fortsätta utveckla en digital affär som vi långsiktigt kan leva på. Där gör vi stora framsteg som är hoppingivande för framtiden, säger Thomas Peterssohn, vd för MittMedia i ett uttalande.

I fortsättningen kommer den socialdemokratiska opinionsjournalistiken att flytta in i Sundsvalls Tidning. Med start på lördag kommer prenumeranter på Dagbladet även att få Sundsvall Tidning i brevlådan och erbjudas att börja prenumerera från den 1 mars.

Resumé har tidigare i veckan berättat om Mittmedias planer på en centraliserad redigering för hela koncernen. På Dagbladet berörs alltså 17 journalister av nedläggningen.

– Dagbladets medarbetare har kämpat i motvind under många år och vi har tillsammans gjort mycket bra lokaljournalistik med knappa resurser. De senaste åren har vi också satsat digitalt, tyvärr kan vi bara konstatera att den satsningen fått ett begränsat genomslag hos publiken då vi helt enkelt var för sena ut på den digitala arenan. Men en stor tröst i bedrövelsen är att vi förhoppningsvis kommer att kunna erbjuda flera medarbetare nya jobb i och med den centraliserade redigeringen som planeras expandera i Sundsvall, säger Patricia Svensson, Dagbladets chefredaktör och mångårige medarbetare i en kommentar.

I en kommentar säger representanterna för de tidigare socialdemokratiska delägarna, Hans Stenberg och Ewa Back, att de är nöjda med Mittmedias ambition att behålla så många journalistjobb som möjligt.

– Även om vi naturligtvis hellre hade sett en socialdemokratisk ledarsida är det bra att den socialdemokratiska opinionsjournalistiken får en plats i nya Sundsvalls Tidning och på ST.nu.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.