Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens ETC nobbar programmatiska annonser – vill undvika miljöskadliga annonsörer

Publicerad: 15 juli 2021, 11:42

Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.

Foto: Zanna Norqvist / Gettyimages

Tidningen har sedan tidigare tackat nej till annonsörer som använder fossila bränslen i sin papperstidning. För att hålla samma standard digitalt stänger de nu av de programmatiska annonserna på sajten.


Ämnen i artikeln:

ETC

Från och med i dag kommer tidningen Dagens ETC att stänga av de programmatiska annonserna på sin sajt, det skriver tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson i en ledare. Valet spås innebära en sexsiffrig intäktsförlust.

Bakom beslutet ligger en vilja att inte ge utrymme till annonsörer som i sin verksamhet använder sig av stora mängder fossila bränslen. Handeln med programmatiska annonser sker genom tredjepart och medier har begränsat utrymme att styra exakt vilka annonser som ska synas på sajten. Tidningen har sedan tidigare tackat nej till ”fossila annonser” i sin papperstidning.

– Vi erbjuder ett sammanhang där man aldrig behöver samsas med fossila annonsörer och greenwashing. Den sortens kurerade annonsyta är framtiden, säger Andreas Gustavsson till Dagens Media.

Annonsörer med stort klimatavtryck som försöker profilera sig som miljömässigt hållbara har länge varit en omdebatterad fråga. Både företagen och byråerna som tar fram annonserna har kritiserats, men även medier som tar in annonserna. Särskilt uppmärksammad blev frågan i december då Dagens Nyheter, under Greta Thunbergs dagslånga chefredaktörsskap, tog in en annons från BMW med budskapet ”Världens bästa bilmärke för klimatet”. Annonsen fick kraftig kritik, även av Greta Thunberg själv.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

ETC

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.