onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Industri tar hjälp av robot

Publicerad: 18 oktober 2016, 12:34

Di Digital bygger databas med hjälp av nattjobbande bot.

Ämnen i artikeln:

Di DigitalRobot

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Robotjournalistik var en av de stora snackisarna under 2015. Mittmedias Rosalinda var kanske den innovation som fick mest uppmärksamhet.

Sedan i våras bygger Di Digital upp Nordic Tech List, en databas över Nordens startupbolag. Klockan 02.30 i natt släppte man lös en bot som samlar in, faktakollar och lägger in data i systemet där datan sedan sorteras.

På fyra månader fick Di Digitals journalister in 40.000 datapunkter i sin databas. Boten fixade 20.000 på fyra timmar.

– Den jobbar bättre än oss, är snabbare och har inget emot att jobba på helt orimliga arbetstider, säger Viktor Ström redaktör på Di Digital och projektledare för Nordic Tech List till Resumé.

Boten jobbar mot Bisnodes register och mot sociala medier där den bland annat kan samla in tweets från ett bolag och utifrån innehållet kategorisera inom vilken bransch bolaget verkar.

– På så sätt kan vi bygga en databas där användarna till exempel kan hitta alla bolag som arbetar med Virtual Reality. Den typen av information finns ju inte på Bolagsverket.

Boten kommer att få nya arbetsuppgiften ju mer den lär sig, men den får hålla sig till research.

– Många redaktioner, som till exempel Mittmedia under förra året, har börjat arbeta med skrivande robotjournalister. Jag är övertygad om att journalistiken har större nytta av botar när det kommer till research än skrivande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev