Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Medias chefredaktör utreds för tryckfrihetsbrott

Publicerad: 4 maj 2011, 18:30

Talentum-ägda Dagens Media har saknat ett utgivningsbevis för sin sajt då företaget missat att lämna in en databasanmälan. Nu utreds Dagens Medias ansvarige utgivare Fredrik Svedjetun för tryckfrihetsbrott av åklagare. – Vi har glömt att anmäla, säger Fredrik Svedjetun till Resume.se.


Fredrik Svedjetun. Foto: Resumé.

En förundersökning har inletts mot Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun för brott mot lagen med föreskrifter på tryckfrihetsordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Förundersökningen har inletts på uppdrag av Justitiekanslern, JK.

JK uppmärksammade i samband med uppståndelsen kring Sverigedemokraternas valfilm i höstas att Dagens Media inte gjort någon databasanmälan för sin hemsida.

Massmedieföretag som har en webbplats med automatiskt grundlagsskydd måste utse en utgivare och anmäla namnet på webbplatsen till myndigheten för radio och tv.

Detta kallas för att göra en databasanmälan. Missar man det blir det dagsböter och i värsta fall fängelse som påföljd i ett år.

– I slutet av förra året kom ett brev från JK som uppmanade Dagens Media att göra en databasanmälan, säger Fredrik Svedjetun. Jag läste brevet slarvigt och tänkte att jag tar tag i det där sedan och glömde bort det.

Senare kom ett brev från polisen.
– Jag blev lite förvånad, att det togs vidare på det sättet.

Fredrik Svedjetun är kallad till förhör i juni.

Enligt Fredrik Svedjetun begicks missen för länge sedan.

– Vi måste ha ett utgivningsbevis för papperstidningen och ett för sajten, vi har saknat ett för sajten.

Nu har Dagens Media skickat in anmälan, enligt Svedjetun.

– Vi får se vart det här landar.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.