onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Medias förvärv, Pontus Schultz minne och poddutgivare

Publicerad: 6 oktober 2017, 12:23

Jag hoppas Dagens Media och Medievärlden får ordning på sin affär och kan fortsätta att utmana Resumé med sin journalistik, skriver chefredaktör Johan Såthe.

Ämnen i artikeln:

Johan SåtheResumé

JS

Johan Såthe


Intresset för att ta del av mediernas innehåll är större än någonsin. Samtidigt kämpar många aktörer med att få ordning på sin affärsmodell, det man tjänade pengar på igår är inte vad man tjänar på pengar på idag eller imorgon.

Även medie- och kommunikationsindustrins bevakare genomgår samma transformation som de medier vi skriver om.

Det är i den kontexten veckans strukturaffär mellan medievalstidskriften Dagens Media och sajten Mediavärlden måste ses. Affären var kanske inte väntad, men känns ändå logisk.

Läs mer om affären här.

Dagens Media bildades 1998 och positionerade sig mot mediebyråbranschen, en position tidningen i princip har hållit fast vid sedan dess.

Förra året var ekonomiskt tufft för Dagens Media med en förlust på knappt tre miljoner kronor på en omsättning på 14,4 miljoner kronor.

Medievärlden, före detta Pressens Tidning, ägdes tidigare av Tidningsutgivarna. Sedan 2013 har redaktionen, det vill säga Mikael Marklund, Lisa Bjurwald, Axel Andén och Linnéa Kihlström ägt sig själva.

Förra året var omsättningen 2,2 miljoner kronor och resultatet hamnade kring nollan.

Ingen av de anställda på Medievärlden jobbar heltid. För en dryg vecka sedan hoppade den rutinerade redaktören Mikael Marklund av eftersom han anade att det "inte skulle gå att dra runt tre heltidslöner på en anständig nivå med nuvarande upplägg".

Läs mer om varför Mikael Marklund lämnade Medievärlden här.

Vad Dagens Media betalar för Medievärlden är inte offentligt, men det är troligt att det inte rör sig om någon större summa. Kanske tar man bara över driften och risken med att driva bolaget vidare.

Med förvärvet närmar sig Dagens Media nu Resumés affärsmodell med kvalificerad och analyserade journalistik bakom en betalvägg. Vi på Resumé har också valt att kombinera vårt erbjudande i papper med våra digitala prenumerationer (för den som vill).

Vi har två digitala analysbrev:
• Resumé Insikt Media & Innvoation.
• Resumé Insikt Marknad & Kommunikation.

Logga in på Resumé Insikt här.

Vi på Resumé har också en mycket lyckad satsning på utbildningar, även där gör Medievärlden Dagens Medias erbjudande mer likt Resumés upplägg.

Läs om Resumé Akademi här.

I våras lanserade vi också en stor internationell konferens om medier och dess framtida utmaningar under varumärket Nordic Media Insights:

Läs mer här.

Resumé har under de senaste åren befäst sin position som marknadsledare. Vi har markant ökat vår räckvidd för både magasinet och nyhetssajten. Enligt Orvesto Näringsliv från våren 2017 ökar Resumés magasin med åtta procentenheter och når 40 000 läsare per nummer. Dagens Media backar med tre procent till 28 000 läsare. Senast tillgängliga mätningen på KIA-index, som mäter webb-statistik, visar att Resumé hade 148 000 unika besök vecka 39. Motsvarande siffra för Dagens Media var 80 000 besök.

Resumés ekonomiska resultat landade förra året på svagt minus, omsättningen var drygt 24 miljoner kronor.

Med vår nya strategi och satsningar på digitala prenumerationer, utbildningar och fler event med deltagarintäkter är jag övertygad om att vi kommer att kunna öka både omsättningen och vinsten de kommande åren. Att transformera vår affär är förknippat med en del kostnader och investeringar, men det kommer att betala sig.

Resumé är utan tvekan marknadsledare i vår bransch, medie- och kommunikationsindustrin i Norden. Kanske kommer konkurrensen att bli tuffare nu efter strukturaffären mellan två av våra svenska konkurrenter. Jag hoppas Dagens Media och Medievärlden får ordning på sin affär och kan fortsätta att utmana Resumé med sin journalistik. Ingen bransch eller verksamhet mår bra av att en ensam aktör blir alltför dominerande.

Resumé kommer i framtiden utveckla de produkter vi redan har och kontinuerligt lansera nya journalistiska och kommersiella satsningar. Vi har några riktigt spännande idéer som vi ska presentera inom kort.

Det har för övrigt aldrig varit roligare och mer inspirerande att jobba med medier än just nu. De möjligheter som nätet och digitaliseringen skapat för mediebranschen är hisnande. Det finns givetvis hot och problem som kan slå mot vår affär, men när har det inte varit så?

Full fart framåt!

***

I Sverige firar vi Kanelbullens dag med större entusiasm än nationaldagen. Det säger något om det här landet.

***

Resumés analytiker Amanda Oxell svarar på frågan vad det är värt för en annonsör att samarbeta med en viss Influecer.

Logga in på Resumé Insikt för att ta del av analysen. Du kan också ta 30 dagars gratis prenumeration och läsa artikeln nu på en gång.

***

Kan den som lämnar verkligen få vilket pris som helst för sina aktier?

Det är veckans fråga till Resumés advokat Monique Wadsted. Du hittar hennes svar här.

***

Äntligen fredag! Kanske kommer du att besöka en krog för ett glas med vänner eller kollegor? Möjligen kommer du att besöka ett av medie- och kommunikationsbranschens favoritvattenhåll, Riche på Östermalm i Stockholm?

I magasinet (papper, ungdomar!) Resumé skriver pr-konsulten Simon Strand varje månad om en mötesplats för vår bransch. I det senaste numret kunde vi läsa om vad vi alla kan lära av Riches sätt att kommunicera.

Läs mer här.

***
Det är fem år sedan Pontus Schultz, 40 år ung, lämnade oss i förtid. Han omkom den 25 augusti 2012 i en tragisk cykelolycka under sista etappen i Haute Route, världens tuffaste cykeltävling för amatörer. Pontus var vid sin bortgång chefredaktör för Resumés systertidning Veckans Affärer. Han var en pionjär i sitt engagemang i hållbarhet och såg tidigt framtiden för vad internet kunde betyda för medierna. Han var även tidigt ute med att skapa intäkter till Veckans Affärer i form av journalistik på scenen och vad som idag kallas native-artiklar (vilket skapade en het debatt på den tiden).

I måndags delade Pontus Schultz stiftelse ut sina stipendier för femte och sista året. Tyvärr hade jag inte möjlighet att delta i evenemanget i år. Läs mer här.

Jag jobbade tillsammans med Pontus på medietidningen Vision 1996 och en tid som skribent för Veckans Affärer långt senare. Det var en mycket speciellt att arbeta med Pontus på 90-talet. Pontus bodde i barack i Vasaparken (det låter märkligt, jag vet), där han "kraschade" när han jobbat dag och natt inför våra tidningslämningar i Bonnierhuset, där Vision hyrde ett kontor (intill Resumé, men det är en annan historia).

Det var givetvis ett fullkomligt ohållbart sätt att jobba, vilket Pontus med tiden insåg.

Men jag skulle inte vilja ha den tiden ogjord. Vi lekte fram tidningarna och firade varje nummer med öl på krogen Tranan. Pontus visade vägen med sitt engagemang och hårda arbete. En person med större vilja, talang och arbetskapacitet är svår att hitta.

Att han kom att missa den digitala revolutionens definitiva genombrott känns som en ödets ironi.

***
Ni är många som uppskattade minnestexten om "tv-drottningen" Annie Wegelius, tack för det.

Läs texten här.

***
En annan kvinna som fått epitet "tv-drottning" är Anna Bråkenhielm. Här skriver jag om hennes nya memoarbok "Räkna med bråk".

Läs mer här.

***
Fotbollspodden 3-5-2 (det är ett spelsystem, tre backar, fem mittfältare och två anfallare) har under den senaste tiden seglat upp som min absoluta favoritpodd. Den tar fotboll på allvar men gör det på ett lättsamt och roligt sätt.

En intressant grej med det senaste avsnittet: Experterna i podden tar upp fallet med en fotbollsspelare i Malmö FF som är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. Man ifrågasätter varför Sydsvenskan valde att namnge spelaren. En programledarna, David Fjäll, berättar att han mailat Sydsvenskans ansvariga utgivare, Pia Rehnquist, för att få en förklaring.

Det som jag reagerar på är att 3-5-2 själva namnger spelaren i fråga, utan att reflektera över sitt eget ansvar. De argumenterar tydligt att man nu måste avvakta domen innan man fäller någon dom över spelaren.

Här förklarar Sydsvenskans utgivare Pia Rehnquist sitt beslut.

Läs om de pressetiska reglerna här.

Tidningarnas officiella poddar har i princip alltid ansvariga utgivare, medan många poddar inte har ansvariga utgivare. Och därmed ibland publicerar känsliga uppgifter utan att själva reflektera över potentiella publicitetsskador.

Varje ansvarig utgivare fattar ett självständigt beslut om sina publiceringar, Expressens och Aftonbladets ansvariga utgivare har än så länge valt att inte publicera spelarens namn, till exempel.

Kanske tänkte även podden 3-5-2:s producent/redaktör över sitt beslut att namnge spelaren, men man får inte det intrycket när man lyssnar på podden.

Lyssna på 3-5-2 här.

***

Intressant i DN om Joakim "Jockiboi" Lundell.
Läs mer här.

***

Att Affärsvärlden dimper ner i brevlådan varje torsdagsmorgon, börjar kännas som en vana nu. Att överge postens svajiga distribution känns som ett bra beslut. Kanske följer fler tidskrifter efter?

***
Varje år refererar landets kulturredaktioner till vilka odds spelbolagen har på vem som vinner nobelpriset i litteratur. Att erbjuda spel på vem som vinner nobelpriset är ingen affär att tala om för spelbolagen – däremot får bolagen massor av gratisreklam på fin redaktionell plats varje år av kulturjournalister som tycker att oddsen är "en kul vinkel för oss".

***
Resumés redaktion håller just på att pussla ihop nästa magasin.
Fokus ligger den här gången vår tävling Sveriges Bästa Marknadschefer, missa inte galan den 19 oktober. Det må låta som en klyscha – men det har aldrig varit svårare att vara marknadschef. Att välja mellan alla strategier, konsulter och kanaler kräver en ny kompetens. I de kommande utgåvorna av magasinet och Resumé Insikt Marknad & Kommunikation så kommer vi att fortsätta borra djupare i marknadschefernas utmaningar.

***
Erik "Figge" Fichtelius och Janne Sundling (mycket uppskattad medarbetare på Resumé en gång i tiden) går till Fokus.

Kul att även äldre journalister kan vara hett villebråd på medias transfermarknad.

Läs mer här.

***
Svenskans format "Min helg" är rätt starkt ändå när DN publicerar en parodi på annonsplats. Kul grepp!

***

Emma Kronqvist går från SVT till den danska motsvarigheten DR för en nyinrättad tjänst som tv-chef.

Läs mer här.

***

Helgens läsning: I kväll fredag klockan 20.00 publicerar vi #helgintervjun med Johan Östlund, ny vd på McCann. Förra vd:n Marie Schnell Carlén lämnade tjänsten sedan hon inte fick ihop arbetslivet med att ha man och barn.

Läs mer här.

Johan Östlund har även han fru och barn, men tror att han kommer att kunna hantera balansen mellan arbete och fritid. "På reklambyrå kommer man alltid att komma in i perioder när det är väldigt arbetsintensivt", säger han i intervjun. På söndag kan du läsa om byrån Number 10:s Caroline Lidman och Maria Fabricius, som är de forna konkurrenterna som slog sina påsar ihop.

***
Trevlig helg!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev